Rövid hírek 2009. november 6.

Holnap november 7-e

November 7-e nevezetes nap. 1847. november 7-én írta Petőfi a Pató Pál úr című verset. A költő egyes források szerint májusban, egy komáromi lakodalmon találkozott Pató Pállal, aki akkor a párkányi járás alszolgabírája volt. Az akkori beszélgetésükön elhangzottakat – mivel ő is magyarnak születék, Petőfi őszig forgatta elméjében, hogy végül november elején témaínségben szenvedvén, megírta ellenérzéseit a pipacs és a szúnyoghálóvá kopott mente ügyében. Szállóigévé vált refrénje ma is olyan fokon aktuális, hogy immár húsz éve működik – bejegyzés nélkül, mert késve adták be a kérelmet – Budapesten és az ország különböző sarkaiban a Pató Pál Párt, amely a legmagyarabb politikai szervezetként definiálja magát. Virág-jelképe a pipacs, amely egy kicsikét hajaz a szocialisták szegfűjére – szent állata a csiga, amelyet általában piros-fehér-zöld csíkos  házzal ábrázolnak.

Pató Pál sírja egyébként a Párkánytól 10 kilométerre északra lévő Magyarszőgyén (szlovákul Svodin) ótemetőjében található, népes családjával egyetemben nyugszik a nemrég felújított kő alatt. A hálás utókor szobrot is emelt neki. Mészkőbe faragva ül a Pató-kúria előtt a gondolkodószékben, szájában pipa, a lábánál demizson.

Erről, és nem másról nevezetes november hetedike.

tn_shirley

 

 

 

Tompai hármas gyilkosság: több tettes

Több ember követte el a tegnap felfedezett hármas gyilkosságot Tompa- Alsósáskalaposon. A tettesek rengeteg nyomot hagytak hátra, a rendőrség ma egész nap a nyomok rögzítésével foglalkozott.

Forrás: MTV1


image13973


Bekamerázzák Szegedet

Szeged – 24 térfigyelő kamerát szerelnek fel márciusig Szeged különböző pontjain. Jelenleg 8 működik a városban, hat a Kárász utcán, kettő a Szent István téren. A térfigyelő rendszer nemcsak a bűnmegelőzést, hanem a forgalomszervezést, forgalomirányítást is szolgálja majd.

Forrás: Délmagyar.hu


image13973


Leszavazták Békéscsaba 3 milliárdját (is)

Békéscsaba városa több mint 3 milliárd forintos plusz támogatásra számított a következő esztendőben, ám a költségvetési törvényjavaslat vitájában az összes ilyen irányú módosító indítványt leszavazta a kormányzati többség – közölte Vantara Gyula polgármester.

Forrás: BEOL.hu


image13973


Meghalt a leghíresebb magyar kém

Hetvenegy éves korában, denveri otthonában elhunyt a csanádapácai származású Belovai István, aki a nyolcvanas években hozzájárult ahhoz, hogy a NATO leleplezzen egy kiterjedt katonai kémhálózatot.

Belovai István a Magyar Néphadsereg katonai hírszerzőjeként bukkant egy nagyszabású összeesküvés nyomára. Mint könyvében, a Fedőneve: Skorpió című önéletrajzban leírja, hosszas vívódás után úgy döntött, jelenti az esetet az ellenséges NATO-nak, hiszen ezzel egy újabb világháborút előz meg. A világsajtót is bejárt ügy a Conrad-összeesküvés néven vonult be a hidegháború történetébe.

Forrás: BEOL.hu


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: