Rövid hírek november 13 – 14.

Mauritánia-kiállítás a Zászlómúzeumban

Szahara 1. Falitál, Ilyés Anna

Szahara 1. Falitál, Ilyés Anna

A tegnapi hírek azért maradtak mára, mert 13-án, pénteken 17 órakor megnyílt a szerkesztő kiállítása a Zászlómúzeumban. Budapesten, a Józef körút 68.  alatt, a Nap utca bejáratánál van a világ egyetlen zászlómúzeuma, amelyet Balogh László hozott létre, és az Orczy Park kulturális centrum részeként működik. A Mauritániát bemutató kiállítás része a múzeum országbemutató kiállítás-sorozatának. Földvári György festőművész és Ilyés Anna keramikusművész kiállítása annyiban rendhagyó, hogy nemcsak fotókon, térképeken és tablókon mutatja be Mauritániát, hanem festményeken és kerámiákon keresztül közvetíti az ország szépségeit, hangulatát, egy-egy portrén, zsánerképen át bepillantást nyújtva népének sokszínűségébe, és a néplélekbe is. Ilyés Anna falitál-sorozata a sivatag hangulatát a föld, a kő textúráján, a száraz földet átszövő repedéshálózaton, komor és vidán színeinek játékán keresztül mutatja be. Megnyitó beszédet mondott Szentpétei Miklós, a Mauritániai Iszlám Köztársaság kijelölt tiszteletbeli konzulja és Szliman ben Ahmed, a Szahara Alapítvány elnöke. A kiállítás november 25-ig látható, hétköznap délelőtt 11 és este 6 óra között.

 

 

Sivatagi séta

Sivatagi séta

 

 

Az utolsó futás – szakszervezeti vezetőt gázoltak halálra

Kiskunfélegyháza – A Ganz-Röck szakszervezeti vezetője, Csonka István volt az a 61 éves férfi, akit halálra gázoltak csütörtök délután Kiskunfélegyháza és Gátér között. Az egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródó gyár szíve és lelke igazi sportember volt, a vég is futás közben érte utol.

A teljes cikk olvasható itt: Délmagyarország

image13973

A szegeden elhunyt romániai nő H1N1 fertőzött volt, de nem abba halt bele

Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője annyit árult el az esetről: megvizsgálták a nőtől vett mintát, pozitív lett. Úgy tudja: nem H1N1-gyanú miatt szállították az intenzív osztályra.
– Súlyos szívelégtelenséggel, baktérium okozta tüdőgyulladással került az osztályra. Szívkatéterezést is végrehajtottunk. A virológiai vizsgálatot mintegy mellékesen végeztük el. Évente tucatnyi ilyen esettel találkozunk, állapota olyan súlyos volt, hogy bármelyik vírus okozhatta volna halálát – tájékoztatta lapunkat a klinikai intenzív részleg vezetője, Molnár Zsolt professzor. Szerinte nem lehet egyértelmű választ adni arra a kérdésre: szerepet játszott-e a tragédiában a H1N1-fertőzés.

Forrás: Délmagyar.hu

image13973

Békéscsabán pénteken bombariadó miatt kiürítettek öt iskolát

“Fiatal hangú” telefonáló jelentette be a rendőrségnek, hogy  bombát helyezett el Békéscsabai Központi Szakképző Iskola valamely intézményében. Délre ígérte, hogy az öt iskolaépület közül valamelyikben bomba robban.  A szakemberek 10 óra 10 perckor, az iskolák kiürítése után láttak hozzá a kutatáshoz. Mint várható volt, bombát nem találtak. A tanítás negyed kettő után folytatódott.

Forrás: BEOL

image13973

Olaszliszkai lincselés: 157 év jogerősen

Részben helyt adva a fellebviteli főügyészség indítványának, jogerősen három vádlott esetében is súlyosbította az olaszliszkai lincselők büntetését a Debreceni Ítélőtábla. Balla Lajos büntetőtanácsa az ifjabb Horváth Dezső elsőrendű vádlottra elsőfokon kiszabott 15 év fegyházat 17 évre, Fercsák György és Jónás Gusztáv hatod- és hetedrendű vádlottak esetében a 15 évet életfogytiglani fegyházbüntetésre változtatta (legkorábban 30 év múlva helyezhetők feltételes szabadlábra).

Öt társuknál maradt a borsodi megyei bíróság elsőfokon hozott büntetése, azaz a másodrendű vádlottra, idősebb Horváth Dezsőre szintén életfogytiglan, harmadrendű Szarka Andrásra és ötödrendű Horváth Dezsőnére 15 év fegyház, míg a negyedrendű Sz. Gergőre és nyolcadrendű H. Krisztiánra 10 év vár a fiatalkorúak börtönében.

Forrás: SZON

image13973

Szolnok: az  ömkormányzat veszi át a MÁV-kórház működtetését

A szolnoki önkormányzat megkapja a MÁV kórház irányítói jogát, a feladatot és az ahhoz tartozó ingó- és ingatlanvagyont. Ezt csütörtökön jelentette be Bertalan Imre miniszteri megbízott. A hogyan továbbról pénteken tájékoztattak a szolnoki városházán.

Forrás: SZOLJON

image13973

Hódmezővásárhely: katonai kisbusz balesete

A mentőhelikopter a budapesti Honvéd Kórházba szállította azt a szolnoki katonát, aki  Vásárhely és Szentes között – Barattyos közelében – súlyosan megsérült 13-án, pénteken délután  egy közlekedési balesetben. A katonai kisbuszban négyen utaztak, a másik három, könnyű sérültet a szentesi kórházba szállították. A honvédek egy Volkswagen Transporterrel Szentes felé haladtak, amikor összeütköztek egy Peugeot személygépkocsival: az autó meg akarta előzni a kisbuszt, ezt nem észlelte annak sofőrje, és ő is előzésbe kezdett. A katonai jármű utasait a tűzoltók szabadították ki a kisbusz roncsai közül.

Forrás: Délmagyarország

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: