Rövid hírek, 2009. december 15.

Három körözött embert is feltartóztattak a határon

A spanyol és az osztrák hatóságok által elrendelt körözés miatt három embert is feltartóztattak átmenetileg a battonyai és a gyulai határátkelőhelyeken – közölte az MTI-vel a rendőrség kedden.

Először egy 18 éves bolgár, majd egy 30 éves román állampolgár jelentkezett kilépésre hétfőn Battonyán, akiket azért köröztek a külföldi hatóságok, mert eltűntek otthonukból, illetve meg akarták állapítani tartózkodási helyüket – mondta Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ugyancsak hétfőn egy 46 éves török állampolgár jelentkezett belépésre Gyulánál, őt szintén azért körözték, mert eltűnt lakhelyéről. A keresett emberek adatait rögzítette a határrendészet, majd továbbengedte őket Románia, illetve Magyarország felé.

A sajtóreferens hozzátette: a körözött embereket ezért engedték tovább, mert nem bűncselekmény elkövetése, hanem eltűnés miatt keresték őket a külföldi szervek. Az adataikat felvették, majd továbbították az érintett hatóságoknak.

Forrás: MNO

image13973

Ország szégyene: győzött az Országgyűlésben az uzsora-lobbi

Van is thm-plafon, meg nincs is. Valamilyen okból felpuhult a korábbi tervezet: az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításai között az Országgyűlés úgy döntött, hogy egy ember évente egyszer felvehet 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíj-mutatójú kölcsönt, maximum 250 ezer forintig.

Lazított az eredetileg benyújtott kormányzati javaslatonaz Országgyűlés, mivel a korábbi tervezet egyértelműen kimondta: a teljes hiteldíj-mutató (thm) nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat tízszeresésénél, azaz 65 százaléknál – közölte az InfoRádió.

Egy szocialista módosító indítvány viszont felpuhította ezt az elképzelést: évente egyszer felvehető 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíj-mutatójú kölcsön.

A döntés egyértelműen a gyorskölcsönt nyújtó társaságoknak kedvez.

Szakértők szerint a lazítással elérték, hogy legyen kivétel a thm-plafon alól, bár az csak korlátozott mértékű, mivel a véglegesített jogszabály szerint egy ember évente egyszer, maximum 250 ezer forintig élhet ezzel a lehetőséggel.

Forrás: InfoRádió, Világgazdaság

image13973

Dél-Békés: demonstráció a szociális foglalkoztatókért

A fogyatékkal élők munkalehetőségének visszaadásáért, a nappali intézményként működő szociális foglalkoztatók megmaradásáért demonstrálnak az érintettek és polgármestereik keddtől szilveszterig a battonyai határátkelőnél. Ha az akciójuk sem jár sikerrel, akár a polgári engedetlenségig is elmennek.

— Még papírt sem kaptunk erről, két héttel azelőtt, hogy az amúgy is halmozottan hátrányos helyzetű emberek utcára kerülnek. Az internetről tudtuk meg a foglalkoztatóink elbuktatását — folytatta Fodor József, aki hangsúlyozta, demonstrációjuk nem politikai jellegű, a legelesettebb emberek élet-halál harca. Akkor is igaz ez, ha a nyakukra küldött sorozatos ellenőrzésekért dr. Karsai József battonyai képviselőt teszik felelőssé. (Karsai József több BEOL-cikkben is cáfolta, hogy köze lenne a foglalkoztatók ellenőrzéséhez, ellehetetlenítéséhez.)

— Tudom, hogy ezért be fog perelni a képviselő, de  a szociális minisztériumban Szűcs Erika miniszteri biztos megerősítette, hogy Karsai József indította el a lavinát. Erre tanúm is van. Egyrészt ezért választottuk a demonstráció színhelyéül Battonyát, másrészt pedig azért, hogy Európa figyeljen ránk. – mondta Fodor József.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/a-szocialis-foglalkoztatokert-demonstralnak-del-bekesben-276022

image13973

Szeged: vasbeton gerendákat emelnek be az M43-ason

Ma este 9-től péntek hajnalig 20-30 percekre leállítják majd a forgalmat az 5-ös főúton, a kettős körforgalomnál, mindkét irányban. Ezen a héten emelik be ugyanis az M43-as felüljárójának vasbeton gerendáit. A körforgalmakhoz legközelebb eső aluljáró hídelemeit tegnap délelőtt helyezte el a daru.

Forrás: Délmagyar.hu

image13973

Hódmezővásárhely: influenzaszankciók

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere nem fizet táppénzt azoknak a kórházi dolgozónak, akik nem fogadták el az ingyenoltást, és megbetegednek a H1N1-től.

Veszélybe kerülhet a vásárhelyiek ellátása, mert az ottani kórház 400 dolgozója közül csak 150-en vette fel az ingyenoltást. Szankciókat helyezett csütörtökön kilátásába a vásárhelyi polgármester, Lázár János: nem fizet táppénzt azoknak, akik nem fogadták el az ingyenoltást, és megbetegednek a H1N1-től. A kórházi dolgozónak kell állnia az esetleges kártérítést, ha megfertőz egy beteget – jelentette be a hét közepén Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója, volt egészségügyi miniszter.

Forrás: Délmagyar.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: