Rövid hírek, 2009. december 27.

Arzén a vízben: lejárt a határidő

Uniós csatlakozásunkkor Magyarország vállalta, hogy elfogadja az európai közösség ivóvízminőségre vonatkozó, nálunk lényegesen szigorúbb szabályozását. S bár ennek érdekében szerveződni kezdtek különböző ivóvízminőség-javító programok, a gyakorlati munka megkezdése még igencsak távolinak tűnik. Eközben december 25-én lejárt az átállásra biztosított legkésőbbi határidő.

Információink szerint hazánk az átmeneti időszak meghosszabbítását kérte az EU illetékeseitől, ám a beadványra egyelőre nem érkezett válasz. A vízminőség azonban sok helyen nem felel meg az unió előírásainak, így teljes a bizonytalanság, hogy mi várható a jövőben.

Elképzelhető, hogy sok dél-alföldi településen – Békés megyében pl. a települések közel kétharmadán – vízkorlátozást kell bevezetni: a terhes anyák és a kisgyerekek nem ihatnak a vezetékes vízből. Békés megye tisztifőorvosa szerint az uniós határérték felett nincs annyival az ivóvíz arzéntartalma, hogy fogyasztása egészségkárosodáshoz vezetne.

Forrás: BEOL

image13973

Árvízhelyzet: elsőfokú készültség a Bodrogon

A Bodrog teljes magyarországi szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi riasztást vasárnap délután. A Sajó – amelyen harmadfokú az árvízvédelmi készültség – 353 centiméteres vízállással tetőzött a Borsod megyei Sajószentpéternél, este hat órára viszont már három centit apadt a víz szintje.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba közölte: a Sajó legmagasabb árhulláma 1974-ben érintette ezt a térséget, akkor Sajószentpéternél a mértékadó vízmércén 390 centis vízállást mértek.A sajópüspöki térségben a szombati tetőzés óta a folyó több mint fél métert apadt a felső szakaszon, azonban az alsó szakaszokon továbbra is intenzíven árad. Eddig belterületi elöntésről az igazgatóság nem kapott információt – tette hozzá.

A Tarna áradása kapcsán azt is elmondta, hogy a már bekövetkezett tetőzések óta folyamatos az apadás, azonban a másodfokú készültséget a magas vízállások miatt továbbra is fenntartja a vízügyi igazgatóság.

Forrás: Híradó.hu

image13973

Az otthonvédők szövetsége beperelte a bankokat

— Az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége tarthatatlannak találja azt a helyzetet, hogy emberek tízezrei veszítik el munkájukat és ezáltal otthonukat.

Az állam mindezt tétlenül nézi. Megelégelve ezt az állapotot, jogi lépésre szántuk el magunkat — mondta Hidvégi Tibor, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége ügyvivő testületi tagja tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint azt Hidvégi Tibor elmondta, a szövetség közérdekű pert indított közel ötven bank és hitelintézet ellen, hogy a kölcsönügyekben a tisztességes polgárok közötti kölcsönügyletekhez hasonló feltétel alakuljon ki. A szövetség célja, hogy bekerüljön a lakhatási jog az alkotmányba.

— Az Otthonvédők beindították a lakossági „forró drót” vonalat, melyen károsultak segítséget kérhettek a mozgalomtól. Néhány kisebb helyi sikeren kívül nem sikerült konkrét eredményt elérnünk, ám ráirányítottuk a társadalom figyelmét arra a 15 ezer tragédiára, mely ennyi családot érintve több, mint 50 ezer ember életét tette tönkre — mondta Bársony Margit, a szövetség ügyvivő testületi tagja.

Forrás: SZOLJON

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: