Áradnak a Körösök – harmadfokú készültség várható a Fekete-Körösön

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön, ahol a legmagasabb fokú készültség bevezetésére készülnek. A tetőzés itt, a Fehér- és a Sebes-Körösön is későbbre várható a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

Harmadfokú készültség várható

A Fekete-Körös román területen, Belényesnél tegnap 323 cm-rel (I. fok 225 cm) tetőzött, jelenleg apad, Tenke folyamatosan áradó, jelenleg 474 cm (II. fok 450 cm). Magyar területen, Antnál január 1-én 9 órától I. fokú árvízvédelmi készültségi szint elrendelése vált szükségessé 501 cm-es vízállás mellett. A Fekete-Körös tetőzése Antnál január 2-án, éjszaka várható 800, ±30 cm-es (III. fok 700 cm), Remeténél január 3-án éjszaka 700±30 cm-es vízállással (III. fok 700 cm).

A Kettős-Körösön Békésnél ugyancsak III. fokot meghaladó tetőzés várható január 4-én nappal, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Berettyón II. fok körüli tetőzések valószínűsíthetőek.

Vasárnap tetőzik az ár a Fehéren

A Fehér-Körös árhulláma román területen, Honctőnél december 31-én, 16 órakor 272 cm-es vízállással tetőzött, s a vízállás éjfélig 232 cm-re csökkent. Egy újabb csapadéktevékenység hatására ismét áradásnak indult, péntek reggel 285 cm-et jelentettek (II. fok 200 cm).

Gyulánál a folyó reggeli vízállása (159 cm) még nem éri a készültségi szintet. Az előrejelzések szerint január 3-án, éjszaka érheti el a tetőzést 540 cm±30 cm-es szinttel (II. fok 450 cm).

Komoly olvadás a hegyekben

Az igazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt 48 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területén, egy ciklon hatására jelentősebb csapadék tevékenység alakult ki.

A csapadék formája mindenütt eső volt, így a hegyvidéki területeken lévő hótakaró is olvadásnak indult. December 30-án legtöbb csapadékot, 99 mm-t eső formájában Biharfüredről jelentettek (itt a hó vastagsága 13 cm-ről 10 cm-re csökkent). Az év utolsó napján a nappali csapadékok 0-24 mm közöttiek voltak, a biharfüredi hóvastagság 2 cm-re csökkent. Mindezek hatására a vízgyűjtőterületről árhullámok indultak el.

Forrás: BEOL


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: