Körös-vidék: az ár levonulóban, a belvízhelyzet súlyosbodhat

Több száz ember foglalkozik árvízi védekezéssel a Körösök mentén. Eközben a belvízhelyzet sem kecsegtet túl sok jóval, az esetleges, hét közepére jósolt enyhébb idő további gondokat okozhat.

Jelenleg 587 ember küzd az árvíz ellen a Körösök mentén. Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, közülük 140 ember tartozik állományukba. A többiek együttműködési megállapodás alapján térségi cégek munkatársai, de akadnak köztük erre a feladatra szakosodott vállalkozások emberei. Ha mindez kevés volna, a helyi önkormányzatok, valamint a polgári védelem munkatársait is bevethetnék.

Az ár ugyan egyes szakaszokon már levonulóban van, de a belvízhelyzet akár romolhat is. Bak Sándor úgy vélekedett, hogy ezzel leginkább akkor kell számolni, ha a  jelzett felmelegedés a hét közepén megérkezik. A megyében most többnyire 8—10 centiméteres hótakaró található. Ha ez hirtelen elolvad, és a felmelegedés csapadékot is hoz, tovább nő a belvízzel elöntött területek aránya, ami most 15 ezer hektárra rúg, ebből 5850 hektár a vetés, vagyis a kár jelentős. Az igazgatósághoz tartozó tíz szakaszból nyolcban már másodfokú a készültség.

Forrás: BEOL

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: