Rövid hírek, 2010. január 10, esti kiadás

A málenkij robotra emlékeztek Gyulán

A zsidóság által átéltekkel szemben az emberek nagyon keveset tudnak mások tragédiájáról. Gyulán vasárnap délelőtt a több száz helyi német kényszermunkára hurcolásáról tartottak megemlékezést.

— A zsidóság sokat tett azért, hogy a holokausztról halljon a világ. Ugyanakkor nagyon kevés az irodalma a sztálinizmus borzalmainak. Sok művelt ember már azt sem tudja, mi a málenkij robot. Ha nem beszélünk róla, el fognak tűnni az emlékek — hangsúlyozta a vasárnapi, a gyulai németek szovjet deportálásáról szóló megemlékezésen Hack Ferenc Mihályné.

A szónok arra figyelmeztetett, hogy az egykori bűnösök kultusza ma is rendkívül erős Ukrajnában, a kényszermunkát elrendelő szovjet diktátor, Sztálin az egyik legnépszerűbb történelmi személy az országban. Az előadás után az egybegyűltek az emlékezés koszorúit helyezték el a városban található emléktáblánál.

Forrás: BEOL

Már huszonhatezer hektárt borít belvíz Békésben

Javít a belvízhelyzeten, hogy a meteorológiai előrejelzésekkel szemben ma számottevő csapadékra nem kell számítani. Az elöntött terület nagysága kis mértékben, 26 ezer 630 hektárra emelkedett. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszán másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A térségben 21 szivattyútelep üzemel.

Több helyen is a vízfolyásgátló akadályok eltávolítása ad munkát az igazgatóság által a belvízi védekezésben foglalkoztatott 145 embernek, ezzel foglalkoznak a Fazekaszugi-, a Kígyósi-, a Félhalmi-főcsatornán, a Holt-Sebes-Körösön, valamint a Ősiréti-csatornán. Az önkormányzatok közül a tegnapihoz hasonlóan 16 folytat belvízvédelmi tevékenységet, harmadfokú készültség továbbra is Dobozon van.

Forrás: BEOL

Kedden Szolnoknál tetőzik a tiszai árhullám

A Tisza középső szakaszán folyamatos, napi 2-12 centiméter közötti áradás figyelhető meg, Szolnoknál a tetőzés jövő kedden 715 centiméter körüli értékkel várható. A Felső-Tiszán már megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a Berettyó folyó torkolati szakaszát és a Hortobágy-Berettyót kivéve mindenhol apadnak a folyók – közölte Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője. Tájékoztatása szerint a Berettyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó vízszintje szombat óta 23 centimétert emelkedett, és tovább árad. Ugyancsak másodfokú készültség van a Hortobágy-Berettyón: Borznál vasárnap reggel 320 centiméter volt a vízállás, amely már csak 30 centiméterrel marad el a harmadfok elrendeléséhez szükséges vízszinttől – tette hozzá.
A tavalyi év utolsó napjaiban mért magas vízállások után a Sajó teljes hosszára és a Tarna vízrendszerére ismét el kellett rendelni a másodfokú árvízvédelmi készültséget.
Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az Ékövizig területén összességében 483 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség. Kifejtette: elsőfokú a riasztás a Tiszán, a Bodrogon és a Takta két alsó gátőrjárásán, összesen 268 kilométeres hosszúságon. Másodfok van a Sajón és a Tarnán, összesen 202 kilométeren.

Vízátfolyás miatt immár négy út egy-egy szakasza járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága vasárnap az MTI-t. A Sajó áradása miatt zárták le a forgalom elől a Sajóivánka-Sajókaza, a Putnok-Borsodbóta, a Muhi-Köröm közötti út egy-egy szakaszát, illetve a Tisza áradása miatt Ároktőnél a komphoz vezető utat.

Forrás: Info RádióReklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: