Gazdasági rövidhírek, 2010. január 19.

Ötmillió eurós fejlesztés az Electrolux nyíregyházi gyárában

Az idén 5,2 millió eurót fordít a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban termékfejlesztésre a svéd háztartási gépgyártó Electrolux – közölte Takács János, az Electrolux kelet-közép európai holding vezetője kedden Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A vállalat a gyárat 5 évvel ezelőtt 85 millió eurós beruházással hozta létre, s 2005 óta 13,3 millió eurót fordított itt termékfejlesztésre.

A nyíregyházi hűtőszekrénygyárában 3 szerelősoron, 1.350 dolgozóval 580 modell készül. A gyár létrehozásával Magyarország lett a svéd társaság legnagyobb európai hűtőgép, illetve fagyasztószekrény és fagyasztóláda gyártóbázisa.

Forrás: Ma.hu


Felügyeleti biztosokat rendelt ki a PSZÁF egy hitelintézethez

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  határozatában kötelezte az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetet, hogy legkésőbb 2010. május 31-ig a törvényi előírásoknak megfelelően rendezze tőkehelyzetét, mivel a Hitelszövetkezet saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent.

A felügyelet emellett a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre felügyeleti biztosokat is kirendelt a Hitelszövetkezethez. A biztosok gondoskodnak a szövetkezet megfelelő működéséről.

A Hitelszövetkezet tőkehelyzete rendezéséig nem bonyolíthat le a tulajdonosaival részjegy összegének visszafizetésével kapcsolatos ügyleteket. A Felügyelet egyúttal megtiltotta a Hitelszövetkezet számára újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását (a működést biztosító kötelezettségvállalások és a folyószámla-hitelek prolongálásának kivételével).

Forrás: VGO


Gyulai pályázatok

Lehet pályázni Gyulán a rondella és a Kisködmön étterem épületére, hamarosan döntés várható a várfürdő pályázatáról, előrelépés várható az Almásy kastély ügyében. Több más mellett ezek a témák szerepeltek dr. Perjési Klára gyulai polgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Tavaly év végével lejárt a bérleti szerződés a rondellára, így az új üzemeltetőt pályázati úton fogják kiválasztani. Perjési Klára elmondta, ezt a városgazdálkodással a Corvin János Múzeum teszi meg, ennek hangsúlyos eleme lesz a korhűség, mind a külcsín és a belbecs tekintetében. A polgármester elmondása szerint a városi könyvtárhoz tartozik a Kisködmön étterem épülete, melynek a jelenlegi bérlővel megkötött szerződése februárban jár le. Az intézmény vezetés úgy döntött, itt is pályázatot írnak ki.

— Holnap Gyulára látogat a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiemelt főépítészi referense, Szőke Balázs. A téma az Almásy kastély lesz, a szakember várhatóan javaslatot tesz a döntéshozóknak, hogy mi legyen az épület sorsa — mondta a polgármester. Az épület ügye régóta húzódik, pedig a megye és a város is lemondott a saját használati jogáról, hogy végül az ilyenkor szükséges eljárás után teljes egészében Gyuláé lehessen. — Szeretnénk, ha a város megkapná a vagyonkezelői jogot, és örömteli volna, ha egy pályázat során központi segítséget kapnánk az önerő biztosításához —fogalmazott Perjési Klára. A tervek szerint vagy szálloda (ezt a műemlékvédelmi hatóság eddig nem pártolta — a szerk.), vagy kulturális bemutatóhely jöhet létre.

Forrás: BEOL

2011 végén gördülhet ki az első kecskeméti Merci

A kecskeméti Mercedes gyár építésének jelenlegi állása szerint már 2011 végén kigördülhet az üzemből az első új típusú A vagy B osztályú gépkocsi – mondta el Michael Friess, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője egy autóipari konferencián hétfőn.

A vállalat ügyvezetője “A magyarországi gépjárműipar – Aktuális jogi és gazdasági kérdések” című rendezvényen rámutatott: a gyár építésének engedélyeztetése gyakorlatilag már lezárult, és megkezdődött a gyárépület felhúzása, ami az év végéig befejeződhet.

Forrás: VGO

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: