Öt Orlai Petrics-festmény került a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba

Orlai Petrics Somát a legtöbben csak úgy ismerik, mint Petőfi Sándor rokonát, odaadó hívét és portréfestőjét. Ám a Mezőberényben született alkotóművészről azt már kevesen tudják, hogy munkássága a történelmi képek mellett finom portrékra, irodalmi illusztrációkra és népi életképekre is kiterjedt.

Az öt festményt a múzeum az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával vásárolta meg az Orlai Petrics Somával rokoni kötelékben álló, de önmagát a nyilvánosságtól távol tartó tulajdonostól. Az alkotásokat a közelmúltban a mezőberényi helytörténeti gyűjteményben állították ki, így szombaton onnan szállították át a Munkácsy-múzeumba.

A szakembereknek egyebek mellett arra is figyelniük kellett, hogy a képeket érő hőingadozás ne haladja meg a 10 fokot. A festményeket előreláthatólag már februárban megtekintheti a nagyközönség a megyeszékhelyi intézményben, míg 2011 októberére egy nagyszabású Orlai-kiállítás megrendezését tervezi a múzeum vezetése. Az adásvétel részleteit az eladó kérésére nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: BEOL

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: