Jeges árvíz lehet a Dunán – jégtörők készenlétben

A hétvégén tovább erősödő jégzajlás miatt már a kishajók sem járnak Mohácsnál a Dunán – tudta meg a Független Hírügynökség. Szombaton először a kompközlekedést, hétfő reggeltől pedig már a kishajók forgalmát is szünetelteti a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. Bajánál készenlétben állnak a jégtörő hajók.

A Duna felszínének 40 százalékát borítja jég Mohács környékén, ezért kell az átkelést szüneteltetni. Az még bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a hajózás a Duna alsó szakaszán.

A Duna Mohácsnál legutóbb 1985-ben fagyott be teljesen. Arra, hogy teljesen beálljon a folyó, idén kevés az esély, de néhány helyen összefüggő jégpáncél alakulhat ki. Az összetorlódó jégtömbök jégdugót hozhatnak létre, ami árvizet okozhat.

Négy jégtörő áll készenlétben, a hajókat akkor vetik be, ha a jégtáblák összetorlódnak – mondta el a Független Hírügynökségnek Papp Sándor, az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hajózási szakaszmérnöke. A jégtörő hajók bevetésére idén még nem volt szükség.

Forrás: Hírszerző


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: