Arzénes ivóvíz: az EU nem ad halasztást

Az Európai Unió elutasította hazánk kérelmét, amelyben a kormányzat újabb határidőt kért az EU előírásainak megfelelő ivóvízminőség biztosítására. Az ÁNTSZ egy-két héten belül intézkedéscsomagot dolgoz ki a kialakult helyzet kezelésére.

Uniós csatlakozásakor Magyarország vállalta, hogy elfogadja az EU ivóvízre vonatkozó, korábbinál szigorúbb előírásait. Az átállásra biztosított határidő december 25-én lejárt, s bár az ivóvíz minősége egy jottányit sem romlott, a közösségi elvárásoknak sok helyen már nem felelünk meg. Hazánk ezért még tavaly hosszabbítási kérelemmel fordult az Unióhoz, ám azt elutasították. Úgy tudjuk, hogy a mondat végére azonban még nem került pont, s a kormányzat újabb jegyzéket fogalmaz meg Brüsszel felé.

Dr. Mucsi Gyula, regionális tiszti főorvos a Békés Megyei Hírlap kérdésére megerősítette, hogy az EU valóban elutasította Magyarország ivóvízminőség-javítással kapcsolatos derogációját. Az ÁNTSZ országos vezetése ezért intézkedéscsomagot dolgoz ki, ami várhatóan 1-2 héten belül elkészül. A megye településeinek mintegy kétharmadában magasabb az arzéntartalom, mint az uniós érték, a 10 mikrogramm/liter. Mint már említettük, a víz nem rossz, csak éppen az uniós előírásoknak már nem felel meg.

Eközben a Békés Megyei Vízművek minden olyan vízminőség-javító intézkedést megtett, ami a hatáskörébe tartozik. A víz arzéntartalmának csökkentése érdekében például újra sorolta a víztermelő kutak indítási sorrendjét, amivel az év jelentős időszakában kizárta a termelésből a magasabb arzéntartalmú kutakat. A megyei településeken a további vízminőség-javítás azonban már csak a szükséges beruházásokkal érhető el, amelyek viszont már az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/elutasitotta-vizes-kerelmunket-az-europai-unio-287067

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: