Kaszaper: keresik a kincsesládát

Egy kincsekkel teli óriásládát szeretne a felszínre hozni a kaszaperi önkormányzat. A ládát, a levéltárban talált adatok szerint, a falu egykori nagykútjában rejtették el.

— Véletlenül bukkantunk a levéltárban a Békés Megyei Régészeti és Művelődéstörténeti Társulat 1882-83-as évkönyvében egy főtitkári jelentésre, amely addig nem ismert kaszaperi titkot tárt elénk — idézte fel Csürhés István, Kaszaper polgármestere.

Az egykori Kállay család birtokán állt az úgynevezett kaszaperi nagykút. A leírás szerint az 1800-as évek végén több idős ember is emlékezett arra, hogy egy emberöltővel azelőtt óriási ládát akartak a kútból  kiemelni, ami „történelmi értékű tárgyakkal” volt teli.

A ládát megtalálták, a rajta lévő karikára kötelet erősítettek és tizenkét ökörrel próbálták felhúzni. Sikerült is a kút szájáig, ám ekkor a karika leszakadt, a láda visszaesett. A kincsvadászat abbamaradt.

— A leszakadt karikát állítólag az 1848-as forradalomig a községházán őrizték — folytatta a polgármester. A láda a történelem viharai miatt a kútban maradt, majd a kút is eltűnt a föld színéről.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.beol.hu/bekes/kultura/elveszett-ereklye-keresik-a-kaszaperi-oriasladat-287036


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: