Újabb megtévesztés ingatlandepo-ügyben

A PPO-botrányhoz kísértetiesen hasonló ügyben hozott jogerős bírósági határozat valódiságát megkérdőjelező nyilatkozatok keringenek az interneten, melyek ismét fogyasztók ezreit téveszthetik meg.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) 2008-ban a tömeges fogyasztói panaszok miatt indított közérdekű keresetet az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft-vel szemben. A www.ingatlandepo.com oldalon egy hónapos ingyenes ingatlanhirdetést reklámoztak, ám a szerződési feltételek alapján a fogyasztók a szerződés létrejöttéről nem kaptak visszaigazolást. (a tájékoztatási hiányosságok miatt többnyire tudatlanul).

A fogyasztók így több hónap elteltével kaptak értesítést fizetési kötelezettségükről, miközben azt hitték, hogy érvényes szerződés nem köti őket a honlap üzemeltetőjéhez. A fogyasztói döntés befolyásolására alkalmas tájékoztatás, illetve az árfeltüntetési hiányosságok miatt az illetékes hatóságok indítottak eljárást, az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyoldalú, tisztességtelen kitételei miatt pedig a FOME fordult bírósághoz.

Az ügyben elsőfokon eljárt Bács-Kiskun Megyei Bíróság megállapította, hogy az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft. által a http://www.ingatlandepo.com internetes oldalon korábban közzétett, hirdetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó, 2008. október 12. napját megelőzően hatályos ÁSZF azon feltétele, mely szerint „a szerződő felek közötti szerződés a Szolgáltató visszaigazolása nélkül is létrejöttnek tekintendő”, – valamennyi szerződésre kiterjedő hatállyal érvénytelen.
Az ügyben a hosszadalmas bírósági eljárás végül a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletével zárult.  Az ítélet az első fokon eljárt bíróság ítéletét az illetékviselés tárgyában módosította, egyebekben fenntartotta. Az ügyben tartott tárgyalásokon az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft. képviselői egyetlen alkalommal sem jelentek meg, a cég az eljárás végére megszűnt.

Ennek ellenére a korábbi tulajdonoshoz köthető gazdasági társaságok a mai napig üldözik fenyegető levelekkel a hiszékeny hirdetőket. A követeléseket az ingatlandepo.com jelenlegi üzemeltetői nem jogutódként eljárva legfeljebb engedményezés keretében érvényesíthetnék, ám az ÁSZF 3. pontjának érvénytelensége miatt erre sincsen lehetőségük, amennyiben nem tudják bizonyítani, hogy a szerződés megkötésekor a fogyasztó szerződési ajánlatát (azaz a szolgáltatás megrendelését) az ALL-FINANCE MANAGEMENT Kft. megfelelően visszaigazolta. A szerződés ugyanis visszaigazolás hiányában létre sem jöhetett érvényesen!

A teljes cikk itt olvasható: http://vg.hu/vallalatok/ingatlan/ujabb-megtevesztes-ingatlandepo-ugyben-306397


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: