Chilei földrengés – szökőár miatt evakuálják a Húsvét-szigetet

Az erős földrengés okozta szökőárriadó miatt elrendelték a Húsvét-sziget részleges evakuálását – jelentette be szombaton a chilei elnök, Michelle Bachelet. A Csendes-óceánon, Polinéziában található chilei fennhatóságú területen körülbelül négyezren élnek.

A szigetet közvetlenül nem érintette a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű, Chile középső részén történt földrengés. A rengések okozta szökőár miatt azonban a Húsvét-sziget alacsonyan fekvő területein élő embereket felszólították, hogy ideiglenesen „költözzenek át” a magasabb dombokra, hegyekre – ahol biztonságban lehetnek az esetleges szökőártól.

A Húsvét-sziget 1888 óta tartozik a dél-amerikai Chiléhez. A moainak nevezett kőszobrok révén vált híressé. A sziget nagy része az UNESCO világörökségének részét képező nemzeti park területéhez tartozik.

A Chile partjainál történt nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-as földrengés cunamit váltott ki a dél-amerikai ország keleti partvidékén, az eddigi hírek szerint az első nagyobb hullám már elérte a szárazföldtől 660 kilométerre fekvő Robinson Crusoe-szigetet.

Már 78 halott

A cunami veszélyezteti Hawaii szigetét, Ausztráliát, Indonéziát, az oroszországi Kamcsatkát, Tajvan szigetét, és Japánt is. Ezeken a területeken még több órájuk van az embereknek, hogy felkészüljenek az érkező szökőárra. A földrengésben az eddigi adatok szerint 78-an haltak meg. Sok helyen nincs áram, akadozik a víz- és gázszolgáltatás, a santiagói nemzetközi repülőteret bezárták, minden járatot töröltek.

Forrás: Hír Tv, FH

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: