Rendkívül erős földrengés Chile partjainál

Rendkívül nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-as földrengés volt szombaton Chile partjainál, a Csendes-óceánban; a hatóságok szökőárriadót rendeltek el – közölte az amerikai földtani intézet.

Legkevesebb 17 ember vesztette életét a szombat hajnalban Chile csendes-óceáni partjainál történt földrengésben – közölte a chilei rádió. Az első hírek még 6 halálos áldozatról szóltak. (Azóta 47-re emelkedett az ismertté vált halálos áldozatok száma – a szerk.)

Az amerikai földtani intézet közölte: két utórengés rázta meg Chile középső és déli partvidékét a Richter-skálán mért 8,8-es erősségű hajnali földmozgás után. Az első a mérések szerint elérte a 6,9-es erősséget, ennek epicentruma a parttól távolabb, Concepcióntól 210 kilométerre délnyugatra volt, a fészke pedig 39 kilométer mélyen.

Egy másik, 5,5-es utórengést is észleltek. Ennek epicentruma szintén az óceán alatt volt, a part menti nagyvárostól, Valparaisótól 45 kilométerre, a fővárostól bő 80 kilométerre nyugatra.

Szökőár is volt

A chilei államfő figyelmeztetett: tartani lehet tőle, hogy a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengésben meghaltak száma még emelkedni fog. Michelle Bachelet elmondta, hogy Chile egyes részein nem működnek a közszolgáltatások. Az államfő nyugalomra intette a dél-amerikai ország lakosságát.

Az amerikai földtani intézet (USGS) fölfelé módosította a szombaton Chile partjainál bekövetekezett földrengés erejére vonatkozó becslést, e szerint a földmozgás a Richter-skála szerinti 8,8-es erősségű volt.

A rengés epicentruma Concepción városától 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben. Helyszíni beszámolók szerint a rengés tíz-harminc másodpercen át tartott.

A földrengés szökőárt váltott ki a chilei partoktól nem messze. “Egy ekkora erejű földrengés potenciálisan pusztító cunamit idézhet elő a part mentén” – közölte az amerikai intézet. Helyszíni jelentések szerint néhány épület összedőlt Santiagóban. A földrengés következtében megszakadt a telefonösszeköttetés.

A földmozgást a Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett. A Chilére és Perura érvényes szökőárriadóval egyidejűleg cunamiveszélyre vonatkozó – alacsonyabb szintű – figyelmeztetés van érvényben az ecuadori, a kolumbiai, a panamai és a Costa Rica-i partvidéken.

(A néhány órával korábban, Japán partjainál történt 7,3-as erősségű földrengés nem váltott ki cunamit, csak az óceánfelszínt hozta hullámzásba nyílt tengeri területen. Az okinavai földmozgás japán szeizmológusok szerint egy még erősebb rengés előjele is lehet – a szerkesztő)

Forrás: Hírszerző – Hír Tv

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: