Rövid hírek, 2010. február 28.

Áradás a Sajón – újabb útlezárás

A Sajó áradása miatt szombaton lezárták Borsod-Abaúj-Zemplénben a Muhi és Köröm közötti út egy szakaszát – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága az MTI-t.

Sajgó Tamás ügyeletes emlékeztetett arra, hogy péntek délutántól a Tisza áradása miatt nem lehet közlekedni a 3307-es számú út egy részén, amely az ároktői komphoz vezet.

Forrás: MNO

Hamarosan eldől a debreceni Aranybika sorsa

Hamarosan elindíthatják a felszámolási eljárást a több mint hárommilliárd forint adósságot felhalmozó Cívis Hotels Zrt. ellen. A Tiszaújvárosban, Hajdúszoboszlón és Debrecenben több vendéglátóhelyet, például az Aranybikát is tulajdonló cég sorsa akár egy héten belül eldőlhet.

Forrás: MNO

Kollégiumi verekedés: két támadót azonosítottak

Két személyt azonosított a rendőrség a nyíregyházi katolikus gimnázium kollégiumában diákokra támadó verekedők közül; felkutatásuk nagy erőkkel folyik – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője vasárnap.

A kollégiumban szombaton többen verekedtek össze, és három diák került kórházba kisebb sérülésekkel – emlékeztetett Fülöp Gergely. A százados tájékoztatása szerint a nyíregyházi kollégiumba négy személy rontott be, ahol három 16-19 éves diákot bántalmaztak. A tanulókat ütötték, rúgták, egyiküket egy falról leeső szentkép keretével is hátba vágták. Az elkövetők végül elmenekültek a helyszínről, amikor a portás a nevelőtanárért szaladt.

A szóvivő a verekedéssel kapcsolatban elmondta: a nyomozás adatai szerint előzőleg a kollégiumba tartó fiúkba az utcán két hasonló korú személy kötött bele. A diákok bementek az intézménybe, a kötözködők viszont két másik társukkal – köztük egy középkorú férfival – utánuk mentek és verekedni kezdtek. A csoportos garázdaság miatt indult eljárás során a rendőröknek sikerült két személyt azonosítani a diákokra támadók közül, s nagy erőkkel keresik őket. Egyiküket, a középkorú felnőtt személyt – jegyezte meg Fülöp Gergely – már más hatóság is körözi, ellene elfogatóparancsot adtak ki. A másik két elkövető azonosítása még tart – tette hozzá.

Forrás: MNO

Árad a Berettyó, nőtt a belvizes területek nagysága a Tiszántúlon

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó, a belvízzel borított földterületek nagysága pedig elérte a húszezer hektárt a Tiszántúlon – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) igazgatója vasárnap.

A védelemvezető tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben: a borzi vízmércén vasárnap 341 centiméteres vízállást mértek, ami mindössze 9 centiméterrel marad el a harmadfoktól. A Berettyó folyó Szeghalomnál lassan tovább apad, ott elsőfokú a készültség. Szeghalomnál vasárnap reggel 320 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 10 centimétert apadt a folyó – tette hozzá.

Bara elmondta azt is, hogy sok helyen nagy mennyiségű uszadék nehezíti a védekezést. Az enyhe idő és a jég olvadásának köszönhetően az éjszaka 200-300 méter hosszan uszadék folyt le ahhoz a folyási szivattyútelephez, ahol a korábbi lopások – az uszadékfogó rácsokat vitték el – miatt eddig is nehéz volt a védekezés. Ahhoz, hogy a szivattyúk üzemelni tudjanak, 10 ember dolgozik folyamatosan az uszadékok eltávolításán. A Tikövizig igazgatójának közlése szerint térségükben továbbra is nyolc védelmi szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

A 22 üzemelő szivattyútelep és 1 szállítható szivattyú vasárnap összesen 2,8 millió köbméter belvizet emel át a befogadókba. A készültséggel érintett területen 19 500 hektár föld van víz alatt, ebből 4850 hektár vetés, 4550 hektár szántó, 7300 hektár rét és legelő, 2800 hektár pedig egyéb terület. A védekezésben 178-an vesznek részt – mondta Bara.

Forrás: MNO

Főbe lőtte magát – túlélte

A Kalocsai Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, mert egy 45 éves férfi Dunapatajon lévő hétvégi házában egy ismeretlen fegyverrel, ismeretlen időpontban fejbe lőtte magát – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a megyei RFK sajtószolgálata.

A férfi életben van, a sérülése súlyos, valószínűleg életveszélyes. A lánya találta meg. A lefolytatott helyszíni szemle során megállapították, hogy a férfi ingatlanának pincéjében egy engedélyköteles, kiskaliberű sportpisztollyal lőtte meg magát, két lövést adott le, az egyik sebezte meg a fejét.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Egyházi botrány Szarvason – Demééknek két hetük van a költözésre

Deme Zoltánnak és feleségének március 13-ig véglegesen el kell hagynia a szarvasi Újtemplomi Evangélikus Egyházközség épületeit – jelentették be vasárnap Szarvason.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Bírósága ugyanis helybenhagyta és jogerőre emelte a fegyelmi tanács által a szarvasi lelkész-házaspár ellen korábban meghozott ítéletet. Eszerint Deme Zoltánt megfosztották papi hivatásától, Deme Zoltánnét pedig felmentették az újtemplomi gyülekezet lelkészi szolgálata alól. Az ítélet ellen világi bíróságon nincs lehetőség fellebezésre.

Nagyon régen voltak olyan sokan a szarvasi Újtemplomi Egyházközség vasárnapi istentiszteletén, mint ma délelőtt. Nem véletlenül: Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke ugyanis nem csak azért jött ma a szarvasi gyülekezethez, hogy igét hirdessen az istentiszteleten, hanem azért is, hogy tájékoztassa a híveket a Deme-lelkészházaspár ügyében hozott legfelsőbb döntésről.

Az új lelkész megválasztásáig a gyülekezetet Zátonyi János helyettes lelkész pásztorolja.

Forrás: BEOL


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: