Magyar miniszter veje a nemzetközi csempészhálózatban?

Tizenkét személyt helyezett előzetes letartóztatásba a bukaresti törvényszék parfüm- és cigarettacsempészet miatt. A döntés indoklása szerint a nemzetközi csempészhálózat török származású vezetője azt mondta: „a magyar közlekedési miniszter” veje is egyengette a csempészáru útját.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) pénteken vett őrizetbe tizennégy parfüm- és cigarettacsempészettel gyanúsított személyt, a bukaresti törvényszék pedig szombatra virradóra elrendelte 12 személy, köztük két vámtisztviselő előzetes letartóztatásba helyezését. A döntés ellen fellebbezést nyújtottak be – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség.

A törvényszék döntésének indoklásában az is szerepel, hogy a nyomozás során végzett lehallgatásokból kiderül: a nemzetközi csempészhálózat vezetője, a török származású, holland állampolgárságú Vurgun Vedat kapcsolatba lépett „a magyarországi közlekedési miniszter” vejével, akinek állítása szerint lehetősége volt elérni, hogy a csempészárut szállító kamionokat ne vessék alá vámvizsgálatnak. Vedat szerint a megkeresésre azt követően került sor, hogy az egyik ilyen kamion lebukott a vámvizsgálaton.

A tizennégy személy őrizetbe vételét megelőzően a DIICOT 30 házkutatást végzett Nagyváradon, Nagyszebenben, Calarasiban és Bukarestben. A nyomozás során kiderítették, hogy Vurgun Vedat, a török állampolgárságú Kutlu Metin és a román Mihai Lambadarie bűnszövetkezetet hoztak létre Romániában egy kiterjedt nemzetközi hálózat részeként, amely hamisított parfümöket és cigarettát szállított ázsiai országokból Európába. A bűnhálózat hamis papírokkal igazolta az áruk eredetét a vámhatóságnál, a csempészett termékeket ezután a romániai és európai piacon értékesítették. A nemzetközi hálózat vezetője Alibeyogullari Vahdet török származású holland állampolgár.

A konstancai, illetve belgiumi és hollandiai kikötőkön keresztül négy hamisított luxusparfümöket tartalmazó konténer érkezett Romániába 2009. augusztus és 2010. március között, a parfümök összértéke mintegy 8 millió euró. A hatóságok mind a négy szállítmányt lefoglalták. A magyar hatóságok két ízben is együttműködtek a Jean Paul Gaultier, Hugo Boss, Dolce&Gabbana, Chanel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancome, Prada, Versace, Yves Saint Laurent címkéjű hamisított parfümöt szállító kamionszállítmányok lefülelésében: először 2009. október 8-án, másodszor pedig 2010. február 4-én a Bors–Ártánd határátkelőnél.

Forrás: MNO – Kronika.ro

Kertszobrászati kiállítás

Kertszobrászati kiállítás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: