Rövid hírek, 2010. március 23.

Kommandósok csaptak le a vetőmaghamisítókra

Vetőmag-hamisítókra csaptak le a Békés megyei kommandósok Kalocsán, négy férfit őrizetbe vettek – közölte a rendőrség hétfőn.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a békéscsabai rendőrök az elmúlt időszakban nyomozást folytattak ismeretlen tettesek ellen, mert olyan adatok vetődtek fel, hogy valakik takarmánykukoricát jó minőségű vetőmagként csomagolnak és értékesítenek különböző forgalmazócégek nevében.

A rendőrség számításai szerint több mint tízmillió forint kárt okoztak volna az elkövetők, ha sikerül értékesíteni a rossz minőségű kukoricát. A négy férfi ellen – őrizetbe vételük mellett – közokirat-hamisítás és áru hamis megjelölése miatt indult eljárás – mondta Albert István.

Forrás: MNO


Megszűnt a készültség a Berettyón

A Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon megszüntette a védelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) – mondta Bara Sándor védelemvezető kedden az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint térségükben már csak négy védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség: a tiszai alsó, középső és felső belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú, a hamvas-sárréti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

A Tikövizig területén jelenleg 6250 hektár földet borít belvíz, ebből 1500 hektár vetés, 1400 hektár szántó, 1400 hektár rét-legelő, a többi egyéb terület – fűzte hozzá az igazgató. Bara Sándor közölte azt is, hogy lassan apad a Hortobágy-Berettyó: a folyón jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Bucsa és Nádudvar között.

Forrás: MNO

Szifilisszel fertőzte meg iskolatársát a 14 éves lány

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése éves gyakorisággal előfordul a keleti országrészben – mondta Remenyik Éva orvosprofesszor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint a betegséget legutóbb Hajdúhadházon diagnosztizálták egy 14 éves lánynál, aki már megfertőzte legalább egy iskolatársát.

A Hajdú-bihari Napló értesülései szerint a lányt és egy osztálytársát az iskolai vécében kapták szexen, egy tanár nyitott rájuk. A lánynak több iskolatársával is volt nemi kapcsolata, s legalább egy fiúnak továbbadta a szifiliszt.

A konkrét esetet nem erősítette meg az MTI érdeklődésére Bálint Ágnes, a debreceni bőr- és nemibeteg gondozó intézet főorvosa, igaz, nem is cáfolta. Remenyik Éva professzor tájékoztatása szerint Magyarországon évente négyszáz körül van az újonnan felfedezett szifiliszes fertőzöttek száma, a keleti országrészben évente előfordul, hogy kiskorúak betegednek meg a mindenekelőtt szexuális érintkezéssel terjedő betegségben.

Forrás: MNO

Másfél év a marihuánás őrmesternek

Jogerősen másfél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a korábbi határrendész őrmestert, akit mintegy 300 gramm, értékesítésre szánt marihuánával kaptak el a rendőrök. Akitől a kábítószert kapta, azt két évre ítélték.

A 26 éves elsőrendű vádlott a gyulai határrendészeti kirendeltségen őrmesteri rendfokozatban szolgált őrizetbevételéig. A férfi 2008 júniusában a másodrendű vádlottól – egy 49 esztendős eleki férfitól – 1,7 gramm marihuánát kapott ajándékba, utána pedig, legalább háromszor, esetenként 30-50 gramm marihuánát vásárolt tőle grammonként 1500 forintért.

2008. július 1-jén az elsőrendű vádlott 295,8 gramm marihuánát vett át, de a több mint 440 ezer forintot nem fizette ki. A kábítószert már aznap Orosházára akarta szállítani azért, hogy grammonként 100 forintos haszonnal továbbadja, de a rendőrök közúti ellenőrzésen a kocsijában megtalálta a kábítószert.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott korábban legalább három alkalommal adott el kábítószert, és így 144 ezer forint haszonra tett szert, míg az másodrendű vádlottnak 135 ezer forint haszna származott abból, hogy társának marihuánát értékesített.

Forrás: MNO

Árad a Tisza, a Szamos és a Túr

Árad a Tisza, a Szamos és a Túr, a három folyó vízszintje a határon túli hegyekben megkezdődött hóolvadás hatására emelkedett meg – közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

víz magassága jóval a készültségi szint alatti, így ha nagyobb csapadék nem lesz a következő napokban, akkor az árhullám gond nélkül vonul le mindhárom folyón – mondta az igazgató. A belvizes terület folyamatosan csökken Szabolcsban – tette hozzá Bodnár Gáspár –, az elöntött határrész most 7400 hektárnyi, s csak a felső-szabolcsi térségben tartanak fenn készültséget.

Forrás: MNO

Előzetesben a biztonsági őr támadói

Előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Városi Bíróság azt a négy ibrányi férfit, akik megverték, majd kirabolták az egyik napkori cég telephelyének biztonsági őrét – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese, szóvivője kedden az MTI-t.

Nyakó Zsuzsanna elmondta, hogy a gyanúsítottak múlt hét szerda éjszaka a kerítést átvágva mentek be a telepre, hogy onnan vasat lopjanak. Értékek után kutattak, ám ezt az éjjeliőr észlelte, és a gyanúsítottak után ment, majd amikor utolérte őket, azok rátámadtak.

Az elnökhelyettes tájékoztatása szerint az egyik gyanúsított a földről felvett faléccel arcul ütötte az őrt, majd közös erővel leteperték és ütlegelték. Később az őrbódéba vitték, kezeit megkötözték, arccal a padlóra fektették, majd pénzt követeltek tőle. A helyiséget átkutatták, onnan mobiltelefonokat, cigarettát, öngyújtót, kapunyitó távirányítót vittek el összesen 15 ezer forint értékben. A biztonsági őr a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Forrás: MNO

Benzinnel lelocsolta és felgyújtotta élettársát

Benzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta élettársát egy ittas férfi Jászberény külterületén, egy tanyán. A nő csak kisebb sérülést szenvedett, csupán a haja pörkölődött meg – közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

A részeg férfi a benzinnel előbb élettársa kabátját öntötte le, majd a gyúlékony anyagot a szobában is szétlocsolta. Ezt követően azzal fenyegette meg a nőt, hogy ha elköltözik tőle, akkor felgyújtja, s ezt meg is tette – mondta el a hétfői bűncselekmény részleteiről a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az asszonynak azonban csupán a haját érték a lángok, így kisebb sérüléssel megúszta az esetet, és a lakásban sem keletkezett tűz.

A férfit őrizetbe vették, súlyos testi sértés kísérletének alapos gyanúja miatt indítottak ellene eljárást – tette hozzá Veres Éva.

Forrás: MNO

Összeégett holttest egy Soltvadkert melletti tanyán

Egy leégett és összedőlt tanyán találtak rá egy 78 éves férfi holttestére hétfőn Soltvadkert-Alsócsáborban – közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Egy soltvadkerti férfi tett bejelentést arról, hogy feltehetőleg vasárnap éjszaka leégett a tanya, melyben bennégett a tulajdonosa – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy hozzátette: a tűzvizsgáló elsődleges véleménye szerint a tüzet feltehetőleg az elhunyt szabálytalan tüzelése okozta. A helyszíni szemle és a halottszemle során bűncselekményre, idegenkezűségre utaló adat, körülmény nem merült fel, ezért az idős férfi halálát közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják – fűzte hozzá a szóvivő.

Forrás: Blikk.hu

Sarkadi orvvadászok – bűnszervezet helyett bűnszövetségben?

Az elsőfokú ítéleti tényállás alapjait, s a jogi minősítést is vitatta a védők többsége a Békés Megyei Bíróságon, Kempfné dr. Agod Éva büntetőtanácsa előtt a sarkadi orvvadászok perében.

A több mint tízvádlottas ügyben az elsőrendűként szereplő Sz. Lajost bűnszervezetben elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, folytatólagosan, társtettesként, bűnszervezetben, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt ítélte el az első fokon eljáró Gyulai Városi Bíróság.

A Békés Megyei Főügyészség több vádlottnál visszavonta a súlyosítást célzó fellebbezését. A tanácsvezető bíró szavaiból az is kiderült, hogy a bíróság időközben elrendelte, ezen ügyben ötödrendű vádlottként szereplő, korábban szökésben volt B. Imre előzetes letartóztatását.

Az elsőrendű vádlott védője perbeszédében így fogalmazott: „légből kapott következtetés”, hogy a védence bűnszervezetet hozott volna létre, s mindezt legkésőbb 2005-ben. Dr. Legeza László az elsőfokú ítéleti tényállás alapját képező vádiratról úgy nyilatkozott: „regényről van szó”.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/bunszervezet-helyett-bunszovetsegben-a-sarkadi-rapsicok-294614

Kertszobrászati kiállítás

Kertszobrászati kiállítás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: