A Feszty-körkép újra látogatható

Eltüntették a korábbi beázások nyomait, letakarították és vegyszeres állagmegóvást végeztek a Feszty-körképen. A restaurátorok megújították a kép előtti terepasztalt is: új tárgyakkal és filmgyárban készült harcosok holttesteivel lesz gazdagabb a látvány. A körképet húsvétkor már láthatják az érdeklődők, a rotunda tetőszerkezetével és az épület teljes felújításával azonban csak várhatóan májusra végeznek Ópusztaszeren. A felújítás 640 millió forintba kerül.

A cikk a hirdetés után folytatódik.

A monumentális festményt letakarították, restaurálták, már nyoma sincs azon a beázás miatt keletkezett foltoknak. Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta: a tetőn befolyó víz maradandó károsodást nem okozott.

A legnagyobb kihívást a körkép és az előtte elterülő terepasztal színeinek összehangolása jelenti a szakembereknek. Eddig ezt csak messziről, a körkép közepén lévő kilátóról láthatták az érdeklődők, de most egy üvegből készült ösvény is átvezet a terepasztal fölött, így már testközelből is csodálhatják a honfoglalást megörökítő képet.

A terepasztalra új tárgyakat, fegyvereket is kiraknak a szakemberek, hamarosan a halott harcosok filmgyárban készített figurái is a helyükre kerülnek. A rotunda teljes felújításával csak májusra készülnek el. A körkép mellett öt új tárlat a honfoglalás időszakát és a középkori Magyarországot mutatja majd be a látogatóknak. A teljes felújítás 640 millió forintba kerül.

Az 1800 négyzetméteres panorámaképet Feszty Árpád 1893-ban kezdte festeni. A kép a II. világháború alatt súlyosan megsérült, 1945 nyarán feldarabolták. Ópusztaszerre a kilencvenes évek elején került, ahol négyévi kemény munkával hozta rendbe egy lengyel restaurátor csapat. A körkép 1995 nyara óta látható Ópusztaszeren.

Forrás: Hír Tv

Feszty Árpád et al.: a Magyarok Bejövetele (részlet) Ópusztaszer Emlékpark

Feszty Árpád et al.: A Magyarok Bejövetele (részlet) Ópusztaszer Emlékpark

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: