Földrengés Kínában (Tibet) – több száz halott, több ezer sérült

Tibeti földrengés

Tibeti földrengés

Legalább 300 halottja és 8 ezer sérültje van a helyi idő szerint szerda reggeli nagy erejű földrengésnek az észak-nyugat-kínai Csinghaj tartományban, ahol még sok ember van a romok alatt – jelentették tartományi illetékesek.

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu tibeti autonóm prefektúrához tartozó Jüsu megye Rima nevű falujában volt. A település körülbelül 50 kilométerre nyugatra van a prefektúra közigazgatási székhelyétől, Csiekutól.

Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, Csieku lakóinak körében, az utcáin pánik tört ki, sok a sebesült, vérző fejű ember – számolt be a helyszínről egy Csuo Hua-hszia nevű illetékes, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt.

„Mindenütt sérülteket látni, kevés a sátor, kevés a gyógyszer és az egészségügyi személyzet” – mondta Csuo, aki szerint közvetlenül az epicentrumban – mivel az egy ritkán lakott, legelős terület – nem lesz akkora a akár, mint a körülbelül százezres népességű Csiekuban.

A területen már dolgoznak katonák, akik élő és halott embereket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés egyelőre leginkább kézzel folyik, nehézgépek nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.

„Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani” – mondta Vu Jong, a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. „A repülőtérhez vezető utak megrongálódtak, ez egyelőre lassítja a mentést” – közölte.

Még nem tudni, hogy a földrengés okozott-e kárt az epicentrumtól mintegy 200 kilométerre lévő Csinghaj-Tibet vasútvonal vasúti pályájában.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.

A Jüsu tibeti autonóm prefektúra átlagosan 4000 méter magasan, 267 ezer négyzetkilométeren helyezkedik el, összlakosságának száma 252 ezer 700. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű, akik közül 21 ezer 700 gazdálkodó, pásztor. A területen 2006 júliusában már volt két földrengés, egy 5-ös és egy 5,6-is erősségű, amelyeket több utórengés követett, de akkor károk nem keletkeztek.

Forrás: HVG

Kertszobrászati kiállítás

Kattints a képre!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: