Este héttől 24 órás légtérzár – korábban ér a hamu Magyarország fölé

Péntek este 19 órától szombat 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatósága – közölte a hatóság az MTI-vel pénteken. Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. A vártnál pár órával hamarabb, már péntek este 10 óra körül elérheti Magyarországot az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhő.

A vártnál pár órával hamarabb, már péntek este 10 óra körül elérheti Magyarországot az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhő; a magyar légteret este 7 órákor lezárják. Bozó János repülésmeteorológus péntek délután az MTI-nek azt mondta: a legújabb számítások szerint éjfél helyett már 22 órakor benyúlhat a porfelhő az ország északi része felé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben.

A teljes légtérzárról az igazgatóság értesítette a nemzetközi légi forgalom résztvevőit. A légtérzár elrendelését az tette szükségesség a hatóság közleménye szerint, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. A hatóság az MTI kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, és emiatt leállhat.

A közlemény szerint a Légiközlekedési Igazgatóság az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva szükség esetén módosítja – feloldhatja vagy meghosszabbíthatja – a légtérzárat. A légi utasok jogait biztosító előírások az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között szükségessé vált járattörlések esetén is érvényesek – hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos brüsszeli közleményében. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy válasszon a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között – közölte, további pénzbeli kártérítés azonban nem jár az ilyen rendkívüli esetekben.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.mno.hu/portal/707667

Kattints a képre!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: