Viharos vasárnap – és még mi jön? – Magyarország az időjárás markában

A szombaton érkezett ciklon óriási károkat okozott vasárnap. A Balaton déli parján még ma sem járnak a vonatok, Miskolc és környéke katasztrófa sújtotta terület az árvizek miatt, családokat telepítettek, ki, utakat zártak le, Miskolcon egy halálos áldozata is van az esőzés okozta földcsuszamlásnak. A Dunakanyar erdei megközelíthetetlenek, a Mecsekben is elszabadultak és folyókká duzzadtak  a patakok. A szél fákat csavart ki, volt ahol egy egész nyárfaerdőt megdönött, máshol telephelyen álló kamionokra borogatta a hatalmas nyárfákat. Balatoni vitorlások törtek kössze a kikötőkben, az orkánban a mentőhajót is menteni kellett.

A KaposPont videobeszámolója a Balaton déli patjáról megtekinthető itt: http://kapos.hu/videok/kapospont_net_video/2010-05-16/a_balaton_partoton_is_pusztitott_a_vihar.html

Tombol az ítréletidő – az FN tudósítása

Budapesten kidőlt fák nehezítik a közlekedést, a vasúti forgalom akadozik, Miskolcon vészhelyzetet hirdettek. Több mint kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából országszerte, áram és ivóvíz nélkül maradtak több település lakói, áradnak a folyók, csak lassú javulás várható az időjárásban.

Vésztározót nyitnak Szolnok megyében

Árapasztó tározókat nyit a Zagyva Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán a helyi védelmi bizottság, miután minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a folyón – jelentette be a szervezet vezetője. Fejér Andor elmondta, hogy a kialakult helyzetet értékelve a bizottság úgy határozott: az árvíz szintjének csökkentése érdekében intézkednek a jásztelki, és szükség esetén a borsóhalmi vésztározó megnyitásáról.

Az e célra kijelölt mezőgazdasági területek elárasztása nyomán hétfőről keddre virradó éjszaka a becslések szerint a vártnál 30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik a Zagyva és a Tarna Szolnok megyében – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányítója. Lovas Attila szerint a Zagyva főágán, Jászteleknél előreláthatólag így is meghaladja majd a vízállás ez eddig mért legmagasabb szintet.

Csaknem tízezren áram nélkül

Csaknem tízezer fogyasztót érint a vihar okozta áramkimaradás a Dél-Dunántúlon. Az E.ON szombat este óta megerősített szolgálatban, folyamatosan javítja a hibákat – közölte a szolgáltató térségi szóvivője. Varga Ivett tájékoztatása szerint a régióban ötvennégy településen okozott áramkimaradást a vihar, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, ám a rendkívül erős szél okozta károkról újabb és újabb bejelentéseket kapnak.
A vihar a Somogy és Zala megye egy részét is magában foglaló kaposvári térségben okozta a legnagyobb károkat. Itt mintegy hatezer fogyasztót érint az áramkimaradás.

Másodfokú készültség a Kis-Balatonnál

Másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget hétfőn reggel a Kis-Balaton térségében – közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője. Laki István elmondta: arra még nem volt példa, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz.
Laki István kifejtette: az elmúlt években sokszor volt szükség belvízi védekezésre a Kis-Balaton térségében, de ilyen hirtelen, ennyire sok csapadék még nem hullott a térségben. Minden szivattyút üzembe állítottak, de akkora mennyiségű a víz, hogy nem kizárt, rövid időn belül harmadfokúra kell emelniük a készültséget.

Több mint kétezer embert kellett kitelepíteni

Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki. Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések – közölte a szóvivő. Budapesten is sok a bejelentés, de kevés nagy összegű kárról tudnak, kitelepítésre a fővárosban nem került sor – tette hozzá.

Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. Szentes György elmondta, hogy szombat este tíz óra óta 3.200 segélyhívás érkezett: 1.100 helyen vizet kellett szivattyúzni, 1.800 fakidőléshez vagy ágleszakadáshoz, illetve 104 épületkárhoz kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

Kidőlt fák Budapesten

Több főközlekedési útvonalon is fakidőlések nehezítik a közlekedést Budapesten, minden olyan útvonalon, ahol nagyobb zöldövezet van, dugóra kell számítani – közölte Havasi Zsolt, a Fővinform ügyeletese. Tájékoztatása szerint a Budakeszi úton a Szépjuhásznénál kidőlt egy villanyoszlop, ezért teljes szélességében lezárták az utat. Fakidőlések nehezítik a közlekedést Budán a Hidegkúti úton és a Pasaréti úton, a Stromfeld Aurél utcában és a Hollós utcában, Pesten pedig a Podmaniczky utcában. Az Albertirsai úton a 100-as busz nem közlekedik, mert beszakadt az aszfalt.

Terelt útvonalon közlekedik az 5-ös, 63-as, 133-as, 137-es, 250-es és 291-es busz, a 22-es pedig megosztva közlekedik Budakeszi és a Korányi kórház, valamint a Moszkva tér és Szépjuhászné között. A BKV a fogaskerekűt továbbra is autóbusszal pótolja – közölte Herczeg Zoltán, a BKV fődiszpécsere.

Akadozik a vasúti közlekedés

A rendkívüli időjárás miatt tovább romlott a helyzet a vasúton – közölte hétfő reggel Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletes. A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon 5 óra 40 perckor Olaszliszka-Tolcsva és Sárospatak között le kellett zárni a vasúti pályát, mert a lezúduló víz alámosta a síneket. Ezen a szakaszon az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, itt 20-25 perc késésre kell számítani – olvasható a Mávinform közleményében.

Több vasútvonalon is le kellett csökkenteni a vonatok sebességét a viharos erejű szél miatt. Budapest-Bicske, Komárom-Hegyeshalom, illetve Rajka, a Győr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca, és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon 15-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az erre utazóknak. Fa dőlt Esztergom-Kertváros, illetve Balatonaliga és Szabadisóstó között. Az érintett szakaszokon autóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között 7 óra 20 perckor kidőlt egy fa és mindkét vágány fölött leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a forgalom, a helyreállítást a szakemberek a déli órákra ígérik.

Forrás: FN

A HEOL beszámolója a tegnapi Heves megyei helyzetről

Friss 21.30

Egerben a Sas úton a víz szintje elérte a kritikus szintet, ezért a Maklári úttól a Mocsáry útig tartó szakaszt a hatóság lezárta. Behajtani csak megkülönböztető jelzéssel rendelkező járműveknek, illetve a mentésben résztvevőknek lehet.

Friss 21.28

Hatvanban a Zagyva szintje hamarosan eléri az 1999-es kritikus szintet. A folyó vasárnap délelőtt kiépett medréből, s a város közepén már az ártérben sodródik a víz. Úgy tudjuk, holnap már megyénkben is 2.-es készültséget rendelnek el.

Heréden attól tartanak, hogy elárasztja a falut a Bér-patak. Vasárnap délután három órakor hat ember kezdte el a homokzsákokkal történő védekezést, de hamarosan rengetegen csatlakoztak hozzájuk. Este hét órakor a település több pontján sánciokat és torlaszokat emeltek.

Friss 20.43
Tovább emelkedett az Eger-patak vízszintje, ezért a megyeszékhelyen a Sas és Károlyi Mihály utak kereszteződésénél található hídnál megelőző védekezésként homokzsákokat raknak le a városi tűzoltók – tudatta Mérai Péter főhadnagy, az egri tűzoltóság szóvivője. A munkában civilek is részt vesznek, de további önkéntesekre is szükség lenne.
Ezen a területen egyébként már délután is homokzsákos védekezésre volt szükség.

Friss 18.45
Felnémeten egy átereszt erősítenek meg Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai a lakókkal, az Egri úton, ahol egy házat veszélyeztet a víz.

Friss 17.25
Detken még mindig pakolják a homokzsákokat, hogy megfékezzék a vizet. A 3-as úti körforgalomtól bekötő utat nem sikerült megtisztítani, teljes útzár van érvényben.

Szintén teljes az útzár Adács és Vámosgyörk között.

Friss 16.50
A megye tűzoltói hatszor vonultak az elmúlt három órában a víz miatt. Az esetek döntő többségében pincékbe befolyó vizet kellett kiszivattyúzniuk, de előfordult, hogy a biztonságos közlekedést veszélyeztető kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

Friss 16.47
Horváth László, a pétervásárai körzet országgyűlési képviselője is Recsken járt. Elmondása szerint egyfelől olyan pályázati rendszerekre lenne szükség, amelyek támogatják az efféle helyzetek elkerülését. Másfelől a közmunkaprogramot kellene átalakítani, hogy árkokat, víztározókat lehessen kialakítani.

Friss 16.17
Magyar Attila pv. alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az egri Sas/Károlyi Mihály utakon is megkezdődött a homokzsákokkal való védekezés.
A lakosság mellett az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport öt tagja is a helyszínen dolgozik.

Friss 15.57
Az egri tűzoltókat további két helyszínre hívták a megyeszékhelyen. A Vécsey-völgy utcában két ház pincéjéből kellett vizet eltávolítaniuk.

Friss 14.40

A megyei Védelmi bizottság Recskre látogatott.

Friss 14.36

Szilvásvárad települést a vasárnap délelőtti órákban érte el a Bükk északi részére lehulló, összegyűlt csapadék.
A megáradt Szalajka-patak, illetve egyéb vízfolyások több helyen kiléptek medrükből, jelenleg a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, illetve az önkormányzat dolgozói védekeznek a községben – kzölte portálunkkal Szaniszló László polgármester.
Több helyen lakóházakat veszélyeztet a hömpölygő víz, így ezeket homokzsákokkal védik az önkéntesek, valamint erőgépek, illetve kéziszerszámok segítségével nyitnak utat a megáradt patakoknak.

Forrás: HEOL

Özönvíz a Pilisben – Objektív Hírügynökség

Nagy mennyiségű csapadék hullott vasárnapra virradó éjjel Pilis és Dobogókő területén. A Pilisszentkereszten, Csobánkán és Pomázon átfolyó Dera patak több helyen kilépett a medréből – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Pomázi Tűzoltóságtól.

Pilisszentkereszten a Forrás utcában a víz elsodort egy fahidat, egy vízelvezetést segítő munkagép elsüllyedt, egy gázvezeték is megsérült, melynek következtében órákon keresztül ömlött a gáz. Csobánkán és Pomázon több lakóház is víz alá került. Vasárnap délelőttre a patak visszatért a medrébe, a Helyi Védelmi Bizottság homokzsákokkal és homok helyszínre szállításával készül az esetleges újabb áradásra, amely az előrejelzések alapján valószínűsíthető. A Dera patak mentén lakók az értékeiket, állataikat biztonságba helyezték és homokzsákok készenlétbe helyezésével készülnek az újabb ár érkezésére. A tűzoltóság a mélyen fekvő pincék szivattyúzását előre láthatólag a hétfői naptól kezdi.

A KaposPont beszámolója a somogyi helyzetről:

Kaposszerdahelyen kiöntött a Berki-patak, a házak pincéjében és a kertekben áll a víz.

Barcson, Potonyban, Andocsnál, Csurgón és Lipótfán átszakadt a gát az éjszaka. Mintegy ötezer homokzsákot tettek le 15 helyen az ár ellen. Hat helyen menteni is kellett az embereket. Berzencénél a vasúti töltést kellett átvágni, hogy a vizet el tudják vezetni.

A Kaposvári árvízhelyzetről bővebben itt olvashatnak!

Korábban írtuk

Kaposváron letört ágak, mindenhol gallyak és falevelek, csúszós aszfalt, nem működő jelzőlámpák és araszolás az utakon. Ezt mutatja Kaposvár hétfő reggel, vihar után.

A Füredi csomópontban feketék a jelzőlámpák, itt rendőr irányítja a forgalmat. A város több csomópontján vagy sárgán villognak, vagy egyáltalán nem működnek a jelzőlámpák.

A tűzoltók éjféltől reggel nyolcig harminc esetben vonultak – tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesétől. – Főként víz szivattyúzáshoz és fakidőlésekhez hívják őket.

Kaposváron korábban a Mező úti csomópontban favágás miatt korlátozták a forgalmat. A közlekedésre veszélyes fákat eltávolították, ezért már zavartalan közlekedésre számíthatnak az arra haladó járművezetők.

Lipótfán az éjjel átszakadt a gát, négy házat elöntött a víz. Az ott élő idős családokat kitelepítették, és átmenetileg a közeli idősek otthonában helyezték el őket.
Bodó László, a Kötél egyesület vezetője elmondta, Sásdról hívták őket, ahol a helyi tűzoltóknak segítenek. Házakat öntött el a víz, amely néhány helyen akkora, hogy teherautóval is nehezen tudnak haladni. A baranyai városban nyolc személyt mentettek a kaposváriak. Továbbá rengeteg állatot is kitelepítettek az elöntött ólakból. Most Lábodra vonultak, ahol a barcsi tűzoltóknak segítenek a faeltávolításban.

A Kapos folyó mentén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Jelenleg 338 cm a Kapos vízszintje, vasárnap óránként 7-8 centimétert emelkedett a víz. Ez hétfőre óránkénti 2-3 centiméterre mérséklődött, de így is problémát okozhat, ha továbbra is esik az eső. A vízügyi igazgatóság somogy egész területére elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Kapos medre 70 százalékosan telített. A következő napok időjárásától függ, hogy a töltés kibírja-e – tájékoztatott Bencs Zoltán a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság megyei vezetője.

A vízügyi szakemberek abban reménykedenek, hogy a folyó este tetőzik. Somogyban egyébként elrendelték a harmadfokú belvízvédelmi készültséget is.

Balatonlellén szintén szivattyúzni kellene a vizet, de hajnal óta nincs áram a városban, emiatt állnak a gépek.

Leszakadt a felsővezeték, nem járnak a vonatok

7 óra 20 perckor, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között kidőlt egy fa és minkét vágány fölött leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a forgalom. A MÁV-START Zrt a Volán társaságnál megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai a 40-50 perc késésre számítsanak. A helyreállítást a szakemberek a déli órákra ígérik.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonalon Balatonaliga és Szabadisóstó között fa dőlt a pályára. Emiatt az autóbuszok Lepsény és Balatonszentgyörgy között közlekednek. A Balatoni vonatközlekedésrőlrészletesen ITT olvashat.

Forrás: KaposPont

Baranya: húsz diák rekedt Kisújbányán

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint Komló rendőrkapitánya és több beosztottja vasárnap este ételt vitt a csoportnak. Három irányból próbálták megközelíteni a Mecsek lábánál fekvő települést, de az egyik útra löszfal omlott, a másikra fák dőltek. Az egyetlen járható út öt kilométer hosszú, de már az is fellazult a víz miatt, nagyon veszélyes rajta a közlekedés.

A szóvivő elmondta, hogy a rendőrök hétfő reggel megkezdték a mentés megszervezését. Három terepjáróval indultak a gyerekekért. Valószínűleg egész délelőtt tartani fog a mentés – tette hozzá.

Forrás: Info Rádió

Bevetik a Körös Mentőcsoportot a borsodi árvíznél – a BEOL beszámolója

Borsodba indul a Körös mentőcsoport hétfőn délelőtt. A speciális mentőegységet a Sajó és Hernád völgyében vetik be. A vihar és a nagy eső miatt a térségben veszélyhelyzetet rendeltek el, több patak, folyó kiáradt, a víz házakat mosott el.

— A megyei védelmi bizottság elnöke Domokos László ajánlotta fel a katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül a segtíségünket vasárnap este. Hétfőn hat óra húsz perckor kaptuk a jelzést, hogy a mentőcsoport indulhat — közölte dr. Takács Árpád, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A Körös Mentőcsoporthoz békéscsabai, orosházi és gyulai tűzoltók is csatlakoznak. A szervezés a reggeli órákban még tart. A csapat délelőtt indulhat útnak. Szivattyúkat, homokzsákokat visznek magukkal, a helyszínen derül majd ki, hogy pontosan hol vetik be őket. Részletek később várhatóak.

Forrás: BEOL

A BorsodOnline videói a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvizekről, kommentár nélkül: http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/aradasok-borsod-abauj-zemplenben–kommentar-nelkul/cn/news-20100516-04154847

A meteorológia csak lassú javulást ígér. Fotók az országból a vihar pusztításáról itt: http://www.idokep.hu/?oldal=live


A klímaváltozás hatásairól bővebben itt olvashat: https://alfoldielet.wordpress.com/klimavaltozas/


Reklámok

2 Responses to Viharos vasárnap – és még mi jön? – Magyarország az időjárás markában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: