Tiszai árhullám: tetőzés jóval a harmadfokú szint fölött

A Közép Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hivatalos közlése szerint rövidesen a harmadfokú készültségi szintet jóval meghaladó tetőzésre lehet számítani a Tiszán, a legfrissebb előrejelzések alapján a folyó Szolnoknál akár a 850 centimétert is elérheti. A Sajón és a Hernádon lassan csökken a vízszint.

A belvízzel elöntött területek nagysága közben elérte a 160 ezer hektárt, ennek fele vetés és szántóterület. Mind a 12 vízügyi hatóság védekezik, országszerte 230 szivattyútelep emeli a vizet a folyókba.

A Dél-Alföldön a szántóföldek harmada áll vízben, a belvízvédelmi készültség a legtöbb helyen másodfokú. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 26 szivattyúval napi kétmillió köbméter vizet emelnek át acsatornákba, de a kanálisok telítettsége elérte a 80 százalékot. A felázott talaj nem bírja el a gépeket, a növényvédelmi munkák késnek, a tavaszi növények negyedét el sem tudták vetni.

A Dél-Alföldön tartós belvízre és elhúzódó árvízi védekezésre készülnek. A Tisza áradása miatt Szegeden lezárták a rakpartot.

Apadás a Sajón és a Hernádon

Észak-Magyarországon javul az árvízhelyzet, az elmúlt 24 órában jelentős csapadék nem esett az ország területén.

A Sajón és a Hernádon is lassan csökken a vízszint, a Bódva átázott töltése miatt a borsodi Edelénynél továbbra is kritikus a készültség. A településen még mindig víz alatt van több utca, ezért a tisztiorvosi szolgálat még nem tudta megkezdeni a fertőtlenítést.

A Hernád is tovább apadt, de Gesztelynél még harmadfokú készültség van érvényben. A térségben a folyók mellett 160 ezer hektárnyi belvízzel is meg kell küzdeniük a katasztrófa-védelmiseknek. Az elöntött utak miatt továbbra sem lehet megközelíteni Tornaszentandrást és Tornabarakonyt, valamint Hídvégardót és Bódvalenkét. A kitelepítettek száma is csökken, de ezren még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonukba.

Forrás: Hír Tv


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: