Árvízhelyzet 2010.június 4.

Péntek reggeltől helikopterek segítenek az árvízi védekezésben Edelénynél, ahol éjszaka lesodorta a töltésmagasítást a Bódva folyó. A Borsod megyei település polgármestere az InfoRádiónak elmondta: eddig 180 családot kellett kitelepíteni. Árad a Duna is: Budapesten pénteken mindkét alsó rakpartot le kell zárni a magas vízállás miatt.

A Bódva éjjel kettőkor áttörte a töltéskorona egy részét a Borsod megyei Edelényben. Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Molnár Oszkár polgármester az InfoRádiónak elmondta: 180 családot kellett kitelepíteni az éjszaka, valamint le kellett zárni a 27-es főutat.

Reggel hat óra után helikopterek érkeztek a településre, hogy azzal segítség a töltés javítását. A polgármester azt mondta, hogy helikopterekről dobálják le a homokzsákokat a megsérült töltésre. Az eső még mindig esik Edelényben, bár már nem olyan intenzitással, mint korábban – tette hozzá.

A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.

Edelény megközelíthetetlen, a rendkívüli árvíhelyzet miatt pénteken szünetet rendeltek el az iskolákban és az óvodákban. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

A Bódva áradása miatt megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban. Nem lehet eljutni Szalonnára, Perkupára, Szögligetre, Bódvaszilasra, Komjátiba, Tornanádaskára, Hídvégardóra és az aggteleki karszt-településeire. A Bódva áradata elöntötte az egész burkolatot, csaknem félméteres vízfolyam ömlik át a szakaszon.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz sújtotta területeken továbbra is esik az eső. Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik.

A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan.

Sajóecsegen a Sajó rekord vízállással vette körbe a falut – tudta meg az MTI. A Hernádon az ár szinte az egész vonalon minden eddiginél magasabban érkezik. A távirati iroda információi szerint Gibártnál, Ócsanálósnál rendkívüli lehet a helyzet.

Kiöntött a Tolcsva

Újból kiöntött reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut. A távirati iroda úgy tudja: több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely a keddinél 80 centiméterrel magasabban tetőzött. Húsz családot kellett kiköltöztetni, őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.

Vojnár László polgármester az InfoRádiónak elmondta: 5-600 emberrel dolgoznak, 7500 homokzsákot töltöttek meg, de a Tolcsva egy gyorsfolyású hegyi patak, és nem tudták megakadályozni, hogy  a víz elárasszon több tucat házat. Volt, ahol az ablakon ömlött ki a víz.

Tegnap este rendkívüli helyzetet kellett kihirdetni a Zagyva-folyón – mondta az InfoRádiónak Szécsy Kata, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csoportvezetője.

A Sajó, a Hernád és a Bódva vízgyűjtőin újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért hosszan tartó, rendkívüli árvízi védekezésre kell számítani a három folyó mentén – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

Csont Csaba az InfoRádióban hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Edelény, Szendrő, Boldva, Gesztely, Ócsanálos, Miskolc, Felsőzsolca és Ónod térségében a legsúlyosabb a helyzet.

Hangsúlyozta: az árvízi védekezésben az önkéntesek mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katonaság és a katasztrófavédelem szakemberei is részt vesznek.

Árad a Duna

A Duna is árad, ezért várhatóan napközben zárják le a budai és a pesti alsó rakpartokat a forgalom elől Budapesten – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. Báthory Mariann az InfoRádióban elmondta: a Duna vízszintje már ma meghaladja a 650 centiméteres magasságot.

Az áradások miatt több helyen is késésekkel közlekednek a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint a sebességkorlátozások miatt 5-15 perces késésekre kell számítani a Budapest-Pécs, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, Nyékládháza és Miskolc között. Autóbuszok viszik az utasokat Vámosgyörk és Újszász, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád, Olaszkiszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, Putnok és Kazincbarcika, az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon több szakaszon. Hatvan és Pásztó között péntek délelőtt tíz órától újra közlekedhetnek a vonatok.

Forrás: Info Rádió


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: