A Tiszán minden idők második legnagyobb árhulláma tart Szolnok felé

A Tisza Tiszapalkonyánál tetőzött, az ár Szolnok felé tart, ahol tíz méter körüli szinten, hétfőre vagy keddre várják a tetőzést − közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzs.

A közlemény szerint minden idők második legnagyobb árhulláma vonul le a Közép-Tiszán. Szolnoknál a várható, ezer centiméter körüli tetőzés mintegy negyven centiméterrel marad csak el a valaha mért legnagyobb vízszinttől. A folyó Tiszapalkonyánál tetőzött, és már Kiskörén, valamint Tiszaroff térségében árad “meredeken”.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a lassú apadás miatt fellélegezhetnek a védekezők, ám a Sajó, a Hernád és a Bódva térségében elrendelt rendkívüli készültség még életben van.  Csütörtökön a folyók közül már csak a Duna és a Tisza árad, továbbá a Lónyay főcsatorna tetőzik, a többi folyó már apad.

A Duna Budapesten és felette gyorsan apad, már csak Esztergom térségében van másodfokú készültség. A fővárosban ma reggel 748 centiméter volt a vízállás, ez csaknem 80 centiméterrel alacsonyabb, mint a hét elején mért tetőzés idején. A rakpartról várhatóan péntek délután vonul le az árhullám. A dunai árhullám tetőzése jelenleg Paks térségében jár, a Baja környéki védvonalakon már elrendelték a harmadfokú készültséget.

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkent, jelenleg 204 ezer hektár, annak több mint a fele, 104 ezer hektár vetés- és szántóterület.

Forrás: hvg.hu


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: