Tombolnak a viharok: újabb kitelepítések, áradások – falvak áram nélkül Kelet-Magyarországon

Több településen is embereket kellett kitelepíteni a vasárnap esti heves esőzések miatt, néhány településen a hétfő reggeli órákban is tart a mentés. A vihar leginkább Nógrád megyét érintette, ott történt a legtöbb kitelepítés is. Szécsényben éjjel egy órakor összehívták a helyi védelmi bizottságot, itt több környező települést elöntött a víz.

Szentes György, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az eső a legtöbb gondot a Nógrád megyei Szécsény környékén lévő 14 településen okozta. Az esti órákig több mint 60 embert kellett kitelepíteni az elöntött házakból. A mentést sok helyen csónakokkal végezték, a munkában a tűzoltóságok mellett a megyei rendőrség teljes készenléti egysége is részt vett. Az esőzések miatt 460 riasztást kaptak a tűzoltók vasárnap.

Endrefalván 150-160 lakóházat veszélyeztet a közeli patak, 30 embert ezekből a házakból a helyi közösségi házban helyeztek el. Nagylócon három ház került veszélybe, három embert a rokonaiknál helyeztek el. Nógrádmegyeren összedőlt egy vályogház, 10 embernek kellett rokonokhoz költözni. Béren két embert tűzoltók menekítettek ki a hirtelen a településre zúduló víz elől. Szalmatercsen három ház került veszélybe, azokból kilenc embert kellett kiköltöztetni.

Ecsegen még tartanak a védekezési munkák, 60-80 ház került veszélybe. A reggeli órákban a tűzoltók és rendőrök csónakokkal menekítik ki a még a veszélyeztetett részen lévő 20-25 embert. A települést lekapcsolták az áramszolgáltatásról, mert víz alá került a transzformátorház is. Mihálygergén és Egyházasgergén sincs áram.

Perényben, Kisgécen és Alsótoldon homokzsákokat kellett bevetni az áradó patakok miatt, Kisgécen öt embert ki is kellett telepíteni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tíz településről jeleztek kisebb-nagyobb viharkárokat vasárnap. Tornyospálcán három embert ki is kellett költöztetni a veszélyessé vált házukból. Kisvárdán megsérült egy húsz kilovoltos elektromos vezeték, de rövid idő alatt helyreállították – mondta Szentes György.

Bács-Kiskun megyében is több helyen volt esőzés, főleg Soltvadkertnél esett rövid idő alatt nagy mennyiségű eső. A tűzoltóknak több helyre kellett menniük vizet szivattyúzni.

Pest megyében egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, Cegléd, Abony és Törtel térségében; van, ahol még hétfő reggel is tartanak a munkák. Ezeken a helyeken is főként a házakba, pincékbe befolyt víz szivattyúzása a feladat. A megyében senkit nem kellett kitelepíteni – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: Hír Tv


F

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: