A klímaváltozás leginkább az Alföldet sújtja

Leginkább az Alföldet sújtja majd klímaváltozás Magyarországon. Az extrém magas hőmérsékletű időszakok hossza akár két héttel is nőhet egy évben, csapadékból érezhetően kevesebb esik majd, de ennek eloszlása jóval szélsőségesebb lesz a mostaninál. Erre a következtetésre jutottak a Környezeti Jövőkép – Környezet és klímabiztonság tanulmány szerzői a globális felmelegedés várható magyarországi hatásairól.

A hazánkban várható éghajlatot a hőmérséklet további növekedése jellemzi majd – mondta el az InfoRádiónak a kötet bemutatója után Bozó László akadémikus.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke azt jósolta, hogy emellett szélsőséges csapadékmennyiségre kell számítani, mivel a Kárpát-medence, és ezen belül Magyarország is két egymástól eltérő jellegű terület határán fekszik. Emiatt az észak-európai részek csapadékosabbá, a déliek pedig szárazabbá válhatnak.

Erre utal a hőségindex, a kiszáradás, illetve a lehullott csapadék mennyisége – tette hozzá a szakember. Bozó László szerint legkritikusabb területnek tartott Alföldön ugyanezek a tendenciák érvényesülnek, de itt még megvan a védekezés esélye. Ha a csapadékvizet tároljuk, és az aszályos időkben öntözésre használjuk fel, kiegyenlíthető a szélsőséges ingadozás, amely egyébként károsan érintené a vízgazdálkodást és a mezőgazdaságot – vélekedett.

Előfordulhat mindezek mellett, hogy a Magyarország éléskamrájának is nevezett Alföldön bizonyos években csapnivaló, de általában is csupán közepes minőségű lesz a termés – jelezte az OMSZ elnöke. Bozó László elmondta: a szakemberek szerint, ha 2050-re a globális felmelegedés meghaladja a 2 Celsius fokot, akkor a folyamat már valószínűleg nem lesz visszafordítható. A védekezéshez számos intézkedésre szükség lenne, ezek közül az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentése volna a legfontosabb.

Hozzátette: Hazánkban 2,8 hektár lenne az ideális a terület, amelyet egy átlagembernek a fenntartható fejlődéshez, az ellátáshoz, közlekedéshez el kellene foglalnia. Sajnos ez ma Magyarországon 3,5 hektár, ami nagyobb, mint a megengedhető.

Forrás: Info Rádió

Neobarokk szekrények eladók!

Neobarokk szekrények eladók!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: