Elhunyt Kállai Ferenc

Július 11-én, 85 éves korában elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze cím kitüntetettje – a kultúra.hu értesülését a Pesti Magyar Színház megerősítette. A művészt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium saját halottjának tekinti.

Az 1925. október 4-én Gyomán született Kállai Ferenc pályáját 1945-ben a Belvárosi Színházban kezdte. 1948-tól a Nemzeti Színház tagja lett, 2000-től pedig a Pesti Magyar Színház művésze lett.

1977-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított. 1985-től országgyűlési képviselő volt. 1989-ben lemondott minden hivatalos tisztségéről.

Méltatói szerint a kiszolgáltatottak vagy kisszerű zsarnokok érzelmeit, szenvedélyeit belülről építette fel. Drámai és tragikus hősöket sikeresen alakított. Nagy erejű jellemábrázoló művészete a kisemberek megformálásában teljesedett ki. Egyik legemlékezetesebb színházi alakítása Paál Károly megformálása volt Csurka István Döglött aknák című komédiájában, Major Tamás partnereként. Moliere Tartuffe-jének Orgonjaként, Gogol A revizorjának polgármestereként is felejthetetlen.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/elhunyt-kallai-ferenc-316316

Az Élet-lapok induló gazdasági sajtóblogja

Az Élet-lapok induló gazdasági sajtóblogja

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: