Belvíz hetvenezer hektáron Szeged környékén

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén: míg szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt – közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) szombaton.

Az Atikövizighez tartozó területeken a belvízmentesítésben jelenleg 28 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek mintegy 3,5 millió köbméter belvizet emeltek át a  folyókba, a közbenső átemelők 328 ezer köbméter belvizet mozgattak meg. A védekezésben 160 fő vett részt.

A belvízhelyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti. Elsőfokú helyi vízkár-elhárítási fokozat van érvényben 13 településen: Apátfalván, Bordányban, Deszken, Felgyőn, Forráskúton, Kiszomboron, Makón, Mindszenten, Nagymágocson, Pitvaroson, Szatymazon, Szankon és Szentesen. Második fokozatú a védekezés 23 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Végül harmadfokú helyi vízkár-elhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.

Az ország többi részén is gondot okoz a belvíz. Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője pénteken azt mondta: 152 kilométer hosszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Zagyva jobb partján, Jászberény és Újszász között, a bal partján, Jászberény és Szászberek között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve között. A Hortobágy-Berettyón tapasztalható gyors vízszintemelkedés miatt a folyó felső szakaszán várhatóan pénteken 18 órától másodfokúra növelik a készültséget. A pénteki információk szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében Karcagon be kellett üzemelni a szivattyúkat, mert a város több pontján összegyűlt az esővíz és az olvadt hó. Jászárokszálláson is szivattyúztak, hogy a település alacsonyabban fekvő utcáit megvédjék, mert megteltek a csapadékvíz-elvezető csatornák.

Forrás: Origó

_________________Hirdetés__________________________________


 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: