Ki is az a Mikulás?

Mint általában a mesefigurákat, őt is egy valaha élt személyről mintázták. Myrai Szent Miklós a 300-as évek első felében az afrikai Myra város püspöke volt, és a róla szóló legendák közül igaz lehet az, amely szerint a szüleitől örökölt tetemes vagyont szétosztotta a szegények között. A történet, amelyikből a Mikulás-ünnep kialakult, a három szűz kiházasítása, vagy megmentése a rabszolgasorstól, mai szemmel akár pajzán gondolatokra is ragadhatja olvasóját, ugyanis a püspök az aranyakat tartalmazó erszényt a leányok ágyába tette az alvók közé, és hát köztudottan abban a korban és azon az éghajlaton mezítelenül aludtak az emberek. De félre a meztelen szüzekkel: komoly egyháztörténeti szerepe is volt a nagyszakállú püspöknek. Ugyanis részt vett a niceai zsinaton, ahol a szentháromságtagadó, és Afrika-szerte nagy népszerűségre szert tett Arius püspök legfőbb ellenfele volt. Arius, miután nem tudott hathatós ellenérveket felhozni, dühében megcibálta a Mikulás szakállát. Szent Miklós erre olyan pofont adott neki, hogy lepedőben vitték ki. A zsinaton eknöklő császár ezután kihirdette a végeredményt: győztek a szentháromság-hívők; a szentháromságtagadók ettől kezdve eretnekek, és megégetendők. 

Myrai Szent Miklós amúgy a hajósok, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje a görögkeleti egyházban, hazánkban pedig a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje.

Aljas rágalom, hogy a piros ruhás, pocakos, göndör fehér szakállú Mikulás-figurát a Coca-Cola rekjlámgrafikusai találták ki az 1930-as években, ugyanis a század elejéről származó képeslapok grafikáin már ez az ismerős figura látható.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: