Afrika Embere 2010 – Két alföldi művész vehette át a díjat

Az Európa Afrikáért Alapítvány Afrika Embere-díját az idén “az afrikai kultúra magyarországi megismertetéséért folytatott alkotó tevékenységéért” Ilyés Anna keramikus iparművész és Földvári György festőművész kapta. A díjat Szliman ben Ahmed, az alapítvány elnöke adta át Baján, a Duna Wellness Hotelben, a két művész “Együtt” című kiállításának megnyitóján.

Az elnök elmondta, hogy Földvári György tíz éve szervez művészeti expedíciókat a Szaharába, és 2007 óta állítja ki rendszeresen sivatagi témájú festményeit. Kiválóan ismeri a Grand Szahara területének történetét, kultúráját, lakóinak vallását, szokásait, szociális helyzetét, és sokat tesz, hogy mások is megismerjék a sivatag embereinek életét. Ilyés Anna 2009 tavaszán találkozott a szaharai kultúrával, és a sivatag ihlette tálai, kelyhei, ékszerei először a tavalyi Sziget Fesztiválon kerültek az érdeklődés előterébe. A Sziget Afrika Falujában több százezren látták Földvári Györggyel közös kiállítását, és ezzel kiérdemelte a legnagyobb elismerést. Azóta több közös és egyéni kiállításon szerepelt szaharai műveivel, többek közt a budapesti Zászlómúzeumban és a Munkácsy Mihály Múzeumban Békéscsabán.

A művészek a kiállítás megnyitóján nyitott, közvetlen beszélgetést folytattak a helyi képzőművészekkel, amiből kibontakozott az újabb művészeti expedíció terve, amelynek keretében Jelky András városának, Bajának festői, tévéstábja, fotósai látogatnák meg a Szahara nyugati területeit.

További információ a kiállításról és a kiállító művészekről: http://kiallitas.wordpress.com/

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reklámok

One Response to Afrika Embere 2010 – Két alföldi művész vehette át a díjat

  1. […] Az Európa Afrikáért Alapítvány Afrika Embere-díját az idén “az afrikai kultúra magyarországi megismertetéséért folytatott alkotó tevékenységéért” Ilyés Anna keramikus iparművész és Földvári György festőművész kapta. A díjat Szliman ben Ahmed, az alapítvány elnöke adta át Baján, a Duna Wellness Hotelben, a két művész “Együtt” című kiállításának megnyitóján. A teljes cikk itt található, fotókkal: https://alfoldielet.wordpress.com/2010/12/19/afrika-embere-2010-ket-alfoldi-muvesz-vehette-at-a-dija… […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: