Gáz sincs már, és éhezés fenyeget a Pest megyei gyermekotthonokban

A gázt már több intézményben kikapcsolták, strandolásról nem csak az esős idő miatt nem eshet szó, miközben a nevelőknek fogalmuk sincs, miből teremtik elő az őszi iskolakezdéshez szükséges borsos összegeket – jelenti a Havaria Press a Magyar Hírlapban megjelentek alapján.

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei Pest megyétől már csak az egy főre eső ellátmány negyedét kapja.

Szabó Máté ombudsman jelentésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter áprilisban elismerte, hogy a normatív állami hozzájárulások egyre kisebb arányban fedezik a gyermekek és a fiatal felnőttek ellátásának valós költségeit. Forráshiányra hivatkozva azonban csak halvány ígéretet tett azok növelésére, holott gyorsan kellene cselekedni.

Egyre tarthatatlanabb állapot uralkodik a Pest megyei lakás- és gyermekotthonokban. A nyár folyamán a Magyar Hírlapot több kétségbeesett nevelő kereste meg, akik súlyos gondokról számoltak be. Nem egy otthonban előfordult már, hogy kikapcsolták a gázt, mivel nem tudták kigazdálkodni a számlákon szereplő összegeket. A gyerekek idén nemhogy nyaralni, de gyakorlatilag a közeli strandokra sem jutnak el, hiszen nem futja belépőkre.

Miközben közeleg a rendkívül költséges iskolakezdés, sok helyütt egyenesen kenyérgondokkal küzdenek, amelyet csak az ellensúlyoz, hogy helyi idős emberektől, családoktól olykor lekvárt, mézet, sajtot, kenyeret, süteményt kapnak az otthonok. Pedig nem adományokból kellene – szűkösen – megélni. Csakhogy az elmúlt években másról sem szóltak a hírek, mint hogy a szocialista kormányok egyre több feladatot ,,toltak át” a megyékre és a helyi önkormányzatokra, amelyek szorult helyzetükben egyre-másra vették fel a hiteleket. Források szerint a mostani bajok is legalább két-három évre vezethetők vissza, legalábbis azóta kezdett kilátástalanná válni a helyzet. Holott a gyermekvédelmi törvény értelmében a családot pótló, helyettesítő védelem és ellátás az állam feladata. A kormány augusztus 17-i ülésén az önkormányzati átalakítással foglalkozik, amelynek keretében az elképzelések szerint a megyék a területfejlesztésért lesznek csak felelősek, míg több, az önkormányzatoknál lévő feladatot az állam vesz át.

Kérdés persze, hogy forrást mindehhez miből teremtenek. A Pest Megyei Területi Gyermek­védelmi Szakszolgálat és Intézményei, amely a nevelőszülői hálózatot, valamint az otthonokat fenntartja, idén már az egy gyermekre jutó ellátmánynak alig a negyedét kapja csupán a megyétől. Ebből pedig felújításra, új eszközök, tanszerek beszerzésére, ruházkodásra már nem jut, élelemre is épphogy. És akkor még nem beszéltünk a nevelők és a dolgozók béréről. Pedig sokszor ők is otthonról kénytelenek ezzel-azzal kiegészíteni a szűkös fogásokat, hogy a gyermekek ne éhezzenek.

A teljes cikk itt olvasható: http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/104777/1/gazdasag/Alig_van_mit_enni_Pest_megye_gyermekotthonaiban?place=srss

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: